PlusGallery viewer

Frits de Coninck: ‘Een goed kunstwerk stelt vragen’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en wat kopen ze? Criticus Frits de Coninck (69) laat zich graag verrassen.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Frits de Coninck. Beeld Bonnita Postma
Frits de Coninck.Beeld Bonnita Postma

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst gaat voor mij om de verbeelding, voorbij de grenzen van wat logisch, bekend en vertrouwd is. Kunst die me iets doet, dwingt me om open naar de wereld te kijken, steeds opnieuw. Een goed kunstwerk stelt vragen over van alles en nog wat en geeft vooral geen antwoorden.”

Kreeg u kunst van huis uit mee?

“Kunst was bij ons thuis amper aanwezig. Ik ontdekte op de middelbare school schrijvers als Hugo Claus en Lucebert, en zo kwam ik ook terecht bij de beeldende kunst. Ik heb het geluk gehad dat ik heel jong in contact kwam met galerist en kunsthandelaar Lambert Tegenbosch, die een kunstkoper van me maakte.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Vakbladen natuurlijk, maar ook recensies in kranten, tijdschriften en online. En ik houd van kunstboeken en catalogi. Voor mijn kennis van de actualiteit is er geen betere bron dan gesprekken met mensen in de wereld van de kunst.”

Waar bekijkt u het liefst kunst?

“In een galerie, om nieuw werk van een kunstenaar in samenhang te zien. In een museum, voor het grotere overzicht en de andere schaal. Op de beurs, om de actualiteit op één plek bij elkaar te hebben. Maar het atelier is me het meest dierbaar: daar krijg je een kijkje in de keuken van het kunstenaarschap.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Tot nu toe twee à drie keer per jaar en zowel uniek werk als in oplage.”

En koopt u dan in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Zowel in de galerie als op de beurs. Op de laatste editie van Art Rotterdam werd ik verrast door de mij nog onbekende Ricardo van Eyk; ik heb meteen een schilderij van hem gekocht, Firm.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Wat ik belangrijk vind is dat je elkaar kritisch bevraagt en samen kijkt. Vier ogen zien meer. Het is fijn om elkaar te prikkelen en soms ook om de begeerte in te tomen. Alhoewel, mijn in 2001 overleden vrouw wilde ooit een tweede tekening van Ellsworth Kelly kopen en ik vond dat onverantwoord, we konden het niet betalen. Nog steeds spijt van.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Bij galerie tegenboschvanvreden voel ik me thuis. Pietje, Martin en Joan staan voor hun ‘stal’ van vooral jonge kunstenaars met een heel eigen, onderzoekende blik op de wereld.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Natuurlijk heb ik een lijstje van kunstenaars wier werk me al een leven lang fascineert. Toen het nog had gekund, heb ik het niet gekocht en nu is het onbetaalbaar, althans voor mij: onder anderen Jan Schoonhoven, Maria Lassnig, Luc Tuymans.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Ik hou van het werk van Bob Eikelboom, die op een heel eigen, brutale manier het ‘schilderij’ aanpakt; natuurlijk is dat eerder ook al gedaan, maar hij vindt toch een eigen weg.”

“En de installaties van Sarah Pichlkostner, die het allergewoonste materiaal omtovert tot een intiem en stil universum, waarbij alle zintuigen in stelling lijken te worden gebracht.”

“Ik kan eindeloos kijken naar de geometrisch-abstracte schilderijen van Steven Aalders die ogenschijnlijk eenvoudig – met kleur en lijn – de sensatie van licht en ruimte oproepen, alsof hij de coördinaten van het leven vastlegt.”

Manuela Klerkx
Oscar van Gelderen

Een langere versie lezen of zelf kunst ­kopen? www.galleryviewer.com

Bob Eikelboom, Another Horizon, 2017.  Beeld Galerie Fons Welters
Bob Eikelboom, Another Horizon, 2017.Beeld Galerie Fons Welters
Meer over