PlusInterview

Frank Lammers belde al zijn vrienden voor een coronafilm over Gerri

Acteur Frank Lammers bedacht een lockdownfilm, Groeten van Gerri. Hierin vergeet scheikundeleraar Gerri van Vloghoven per ongeluk zijn camera uit te zetten tijdens een virtuele les.

Jan Pieter Ekker
Frank Lammers in Groeten van Gerri. Beeld Bert Hogenes
Frank Lammers in Groeten van Gerri.Beeld Bert Hogenes

“Wacht even,” zegt Frank Lammers (48), nog voor het gesprek goed en wel begonnen is. “Mijn dochter belt, en die moet ik even opnemen.” Een paar minuten later belt hij terug vanuit zijn auto, onderweg naar ‘een doorpas voor iets waarover ik nog geen mededelingen kan doen’.

Dat is voor later, nu gaat het over Groeten van Gerri. Lammers is initiatiefnemer, ­regisseur, producent, hoofdrolspeler en nog veel meer van deze tragikomedie over de scheikundeleraar Gerri van Vloghoven, die tijdens een virtuele les vergeet dat hij die ochtend geen broek heeft aangetrokken en binnen no-time viraal gaat.

Was dat dezelfde dochter die u aan het ­basisidee voor Groeten van Gerri heeft geholpen?

“Ja, zij was tijdens de lockdown thuis een les aan het volgen, maar met de computer op mute was ze overal mee bezig behalve met die les. Ik had medelijden met haar ­leraar, maar dacht wel direct: ah, daar hebben we een mooie tragische figuur te pakken voor de coronafilm die ik wil ­maken.”

Michiel Stroink heeft het scenario ­geschreven; hoe ging dat in zijn werk?

“Ik had die leraar verzonnen, toen heb ik Michiel gebeld of hij het verhaal wilde schrijven. Je hebt een dag of tien, zei ik hem. Dat ging best goed, maar het leek soms net alsof de werkelijkheid bij ons leentjebuur speelde; dan hadden we iets verzonnen en gebeurde het ook echt.”

“Ik denk dat het sowieso goed is dat er eens een actuele film wordt gemaakt in ­Nederland; daar is het klimaat natuurlijk totaal niet op ingericht. Voordat je hier een film hebt gefinancierd, ben je doorgaans een jaar of drie verder.”

Hoe heeft u dat aangepakt?

“Gewoon gratis! Het was maart en iedereen met talent zat thuis uit zijn neus te vreten, dus ik heb al mijn vrienden uit de business gebeld en gezegd: luister, we kunnen gaan zitten mokken of we gaan iets doen. Iedereen reageerde enthousiast: alle acteurs, maar ook de geluidsman, de lichtman en de cameraman.”

Kunst als vrijetijdsbesteding …

“Er zitten twee kanten aan: cultuur heeft het zwaar en ik vind dat daar net als voor veel andere sectoren hulp voor moet ­komen, maar wij hebben iets dat veel andere mensen niet hebben en dat is creativiteit. Maak daar dan ook gebruik van. Ik heb het socialistisch principe losgelaten op dit project: in eerste instantie doet iedereen mee voor niks en als we geld gaan verdienen, verdient iedereen naar rato. Inmiddels is Groeten van Gerri verkocht aan ­Pathé Thuis en kan ik iedereen in elk geval iets betalen. En als het echt een succes wordt, verdient iedereen meer dan ie ooit heeft verdiend.”

U woont in Amsterdam, maar bent vier ­weken in Eindhoven gaan zitten om ­Groeten van Gerri op te nemen. Waarom was dat?

“Ik heb daar connecties; één telefoontje en ik heb een appartement waar ik een maand in mijn eentje in heb gezeten – wat wel heftig was, want het was een soort method ­acting 2.0. De editor was in het appartement ernaast aan het werk, ertegenover was een restaurant dat ervoor zorgde dat we wat te eten hadden – ik krijg daar de dingen veel sneller en makkelijk geregeld.”

Moest u in quarantaine?

“Nee, de crew bestond uit slechts drie man, waardoor we vrij eenvoudig op die 1,5 meter afstand konden blijven. Op de set heb ik verder alles zelf gedaan en alle andere acteurs kwamen binnen via Skype, Zoom en Facetime.”

U hebt ook de titelsong gezongen.

“Ook dat is uit coronapraktische overwegingen. Toen ik die film ging maken, belde mijn vriend Guus Meeuwis of er niet ook een paar liedjes in moesten, want die zat natuurlijk ook thuis uit zijn neus te eten. Hij heeft drie nieuwe nummers gemaakt; een wordt door hemzelf gezongen, een door Diggy Dex en een door mij. Dat zit op een punt in de film waarop Gerri het een beetje kwijt aan het raken is en in een soort fantasie terechtkomt, dus dat paste wel.”

“Kijk, ik werk ook liever met andere mensen; dat is veel leuker dan alles zelf doen. Nu staat er regie Frank Lammers, zus Frank Lammers, zo Frank Lammers … Ik word er zelf ook best moe van.”

Groeten van Gerri is vanaf donderdag 25 juni, 20.15 uur, te zien op ­Pathé Thuis.

Meer over