PlusGallery Viewer

Frank Kortstee en René Gouwens: ‘We weten wat we aan elkaar hebben’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Frank Kortstee (50) en René Gouwens (48), beiden manager bij NEN, hebben een apart mailadres voor alle kunstmail.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Kendell Geers – Wretched of the Earth 3019 (2016), Galerie Ron Mandos. Beeld Gallery Viewer
Kendell Geers – Wretched of the Earth 3019 (2016), Galerie Ron Mandos.Beeld Gallery Viewer

Wat betekent kunst voor jullie?

FK: “Mijn kunsthonger is bijna even groot als bij echt eten, dus het geeft mij, denk ik, energie, en een gevoel van vrijheid.”

RG: “Kunst leert je op een andere manier naar de wereld te kijken en daarvoor open te staan.”

Hebben jullie kunst van huis uit meegekregen?

RG: “Ik heb zelf mijn pad moeten vinden en in eerste instantie waren kunstbeurzen daarbij een veilige omgeving.”

FK: “Ik ben geboren en opgegroeid in Nuenen en mijn ouders hadden interesse in de meer klassieke en de moderne kunst, van landschapjes tot Marc Chagall.

“Toen we elkaar als collega’s leerden kennen, kwamen we er al snel achter dat we de kunstpassie deelden. Toen we eenmaal merkten dat we een interesse deelden in kunstenaars en kunstwerken, hebben we ook besloten gezamenlijk werken aan te schaffen.”

Waar halen jullie je informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Vooral contacten met galeristen. Een apart mailadres voor alle kunstmail is aan te raden, om alles een beetje te stroomlijnen. We lezen artikelen in de krant of online kunstmedia, zoals Artsy en MutualArt.”

Waar bekijken jullie het liefst kunst?

“We bezoeken graag beurzen, galeries en kunstevenementen. Een leuke tip is om te gaan kijken naar afstudeer-events van kunstacademies, daar zie je opkomende kunstenaars en de sfeer is er altijd erg ongedwongen.”

Hoe vaak kopen jullie kunst?

“Te vaak, en nog steeds te weinig. We hebben altijd wel verschillende werken in gedachten, die we graag willen aanschaffen. Maar de lijst is zeker niet leidend, het mooist zijn de verrassingen.”

En waar kopen jullie dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Altijd via galeries, al dan niet op beurzen. Het voordeel van kopen via een Nederlandse galerie is ook dat meestal de KunstKoopregeling van toepassing is.”

Is het belangrijk dat jullie het altijd eens zijn over een aankoop?

“Ja, als het een aankoop is voor onze gezamenlijke collectie. Als we het niet eens zijn, kan de ander altijd nog beslissen het zelf te kopen. Na dertien jaar samen kunst te hebben bekeken weten we wel wat we aan elkaar hebben en kunnen we elkaars smaak ook aardig inschatten.”

Is er een galerie waar jullie een speciale band mee hebben?

“Livingstone en Cokkie Snoei. En verder Ramakers, Rutger Brandt, No Man’s Art Gallery, Torch en legio andere.”

Als jullie een onbeperkt budget hadden, van wie zouden jullie dan een werk aankopen?

“Bij een onbeperkt budget zouden we zeker gaan voor een uniek werk van Jannis Kounellis. We zagen in Parijs een prachtig werk van hem bij galerie Lelong: we hebben zelfs even overwogen of we het konden kopen, als we onze totale verzameling zouden verkopen.

“Maar als we dan toch genoeg geld hebben: ook veel werk van talentvolle jonge kunstenaars. Meteen een mooi gebouw erbij, we zien het helemaal zitten.”

Wie zijn jullie favoriete kunstenaars?

“Ryan Mendoza’s werk is heel herkenbaar, zowel in zijn schilderijen als in zijn installaties. In de keuze van zijn thema’s en de manier waarop hij schildert zie je direct dat het om een Amerikaan gaat.

“Kendell Geers heeft prachtige, beklemmende installaties gemaakt met scheermesdraad, die symbool staan voor Zuid-Afrika en begrenzing in het algemeen.

“Raquel Maulwurf trekt ons vanwege de destructieve thema’s in haar series. Deels haalt zij haar inspiratie uit de geschiedenis, met bominslagen en luchtafweergeschut, en deels uit de natuur, met onstuimige watergolven of het explosieve heelal.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? galleryviewer.com.

Frank Kortstee. Kunst geeft hem energie en vrijheid. Beeld
Frank Kortstee. Kunst geeft hem energie en vrijheid.
René Gouwens. Hij heeft zelf zijn pad moeten ­vinden in de kunst. Beeld
René Gouwens. Hij heeft zelf zijn pad moeten ­vinden in de kunst.
Meer over