Plus

Frank Awick, de verlegen voorloper van Albert Verlinde

Frank Awick (50), boegbeeld van AT5, neemt donderdag met een borrel afscheid van de zender. Bijna 25 jaar lang was hij de luis in de pels van tout bekend Amsterdam, nu heeft de hoofdredactie geen plek meer voor hem.

Joep School
Frank Awick interviewde sterren op straat, in bad, in bed of op het toilet. Beeld Jan van Breda
Frank Awick interviewde sterren op straat, in bad, in bed of op het toilet.Beeld Jan van Breda

Eind jaren tachtig kreeg Frank Awick op de School voor Journalistiek de vraag welke kranten en tijdschriften hij las. De meeste studenten noemden netjes de Volkskrant, NRC Handelsblad of Het Parool.

Awick niet. Hij noemde De Telegraaf, Privé en Story.

Vanaf de oprichting van AT5 in 1992 was Awick erbij - de wand bij zijn desk was versierd met posters van Patty Brard, Chris Zegers en Beau van Erven Dorens.

Bewezen diensten
Voor de zender presenteerde hij in de loop der jaren onder andere De Zwoele Stad en De Straten van Amsterdam, maar zijn hart lag toch vooral bij zijn showbizzprogramma Awick - en varianten daarop als Vissen op de Dam (vissen naar nieuwtjes bij BN'ers) en Hoognodige Vragen (sterren op het toilet bevragen).

Of het nu Gerard Joling, Giel Beelen, Jan Smit, Waldemar Torenstra of Linda de Mol was, mister Showbizz had ze onder de sneltoets.

Nu, net voor het 25-jarig jubileum van AT5, wordt Awick bedankt voor bewezen diensten. De zender wil zich vooral richten op nieuws en achtergrond, net twee dingen die Awick altijd minder wisten te boeien.

Terugkijkend weet zanger Dries Roelvink nog dat hij Awick begin jaren negentig ontmoette bij een cd-presentatie. "AT5 bestond net, maar elke publiciteit was welkom. Frank viel me meteen op door zijn ontwapenende en schaamteloze vraagstelling. Hij had dat leuke valsige in zich, zonder dat je boos om hem werd: ideaal voor een roddeljournalist."

Shownieuws en RTL Boulevard bestonden nog niet, en Awick werd een ­autoriteit op showbizzgebied, zag ook Albert Verlinde. "Ik had bewondering voor zijn pioniersgeest. Hij kon één zijn met de sterren en wist telkens een inventieve manier te vinden om ze wéér te interviewen, of dat nu in bad, in bed of in de supermarkt was. Door zijn verlegen houding gun je hem ook iets."

Lijdend voorwerp
Irritant was het soms ook: Giel Beelen mieterde de plopkap van Awick eens uit het raam van de Stadsschouwburg en voor een draaiende camera op het terras van het Amstel Hotel clashte hij met Bert van der Veer en Bram Moszkowicz. Hoort erbij.

De persoon die Awick zijn microfoon het vaakst onder de neus duwde is zonder twijfel Patty Brard, de grande dame van de showbizz. Uit een interview in Het Parool uit 2012: "Patty heeft eigenlijk altijd een verhaal. Ze heeft veel te vertellen."

'Geen bonje'

AT5-hoofdredacteur Bart Barnas: “Frank heeft veel betekend voor AT5. Hij was vanaf het begin Mister Showbizz bij de zender en zijn ambitie is ook actief te blijven in die tak van sport. Daar is bij AT5 geen ruimte meer voor. Wij willen ons richten op nieuws, achtergronden en reportages uit de stad. Zoals bij alle presentatoren hoop ik dat Frank ook doorstroomt naar de landelijke televisie. Hij heeft misschien wel het beste netwerk van Nederland. In zijn AT5-tijd heeft hij Bekende Amsterdammers de mogelijkheid gegeven hun verhaal te vertellen aan stadsgenoten. Daar waarderen we hem enorm om. We hebben ook geen bonje: onze ambities liggen simpelweg anders.”

Zelf denkt Brard minstens twintig keer uitgebreid te zijn geïnterviewd door Awick.

Donderdag is Brard ook het lijdend voorwerp van het laatste interview van Awick voor AT5. "Daar gooi ik mijn agenda graag voor om. We kennen elkaar nog van de IT-tijd in Amsterdam. Het is zo'n aardige jongen, niet per se erop uit om iemand neer te halen. Ik heb het idee dat hij soms zelf ook niet weet wat hij vraagt, maar het is meestal verrassend. We hebben rond mijn faillisement ook weleens een interview in bed gedaan. Normaal gesproken zou de interviewer bij zo'n voorstel mogen opdonderen, maar bij Frank kon ik mijn verhaal kwijt. Achteraf realiseerde ik me dat ik weer veel te veel had blootgegeven."

RTL Boulevard
Awick heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij, zoals een goed AT5-presentator betaamt, weleens de overstap zou willen maken naar een landelijk tv-programma. Niet het NOS Journaal of RTL Nieuws, maar als het even kon RTL Boulevard.

Het kwam er, ondanks een oriënterend gesprek, nooit van: AT5 was hem te lief. Verlinde en Brard geloven niet dat met zijn AT5-exit de carrière van Awick erop zit. Brard: "Ik heb zijn nummer doorgegeven bij Shownieuws. Hij zal niet achter de desk komen, maar ik denk dat hij zich niet te groot zal voelen voor een rol als verslaggever."

Ook Dries Roelvink maakt zich nog geen zorgen voor Awick. "Ik heb hem een jaar of vijf geleden al gevraagd of het niet eens tijd werd hem naar Shownieuws of Boulevard te brengen - ik heb daar goede contacten. Er moet nu toch ergens iemand wakker worden?"

Meer over