Forbes: 'Dr. Dre best verdienende artiest in 2012'

Niet de Koreaanse sensatie PSY of Justin Bieber waren het afgelopen jaar de beste verdienende artiest in de muziekwereld, maar Dr. Dre. De rapper annex zakenman voert de jaarlijkse lijst van het zakenblad Forbes aan met een jaarinkomen van 100 miljoen dollar.

Redactie

De 47-jarige Dre verdiende onder meer een fortuin aan royalties, maar het grootste deel van zijn inkomen kwam binnen via zijn lucratieve koptelefoonmerk Beats By Dre. Ook de nummers twee en drie op de lijst van Forbes zijn veteranen: Pink Floyd-bassist Roger Waters harkte in 2012 zo'n 88 miljoen dollar bijeen en Elton John zo'n 80 miljoen dollar.

De lijstaanvoerder van vorig jaar, U2, kwam dit jaar niet verder dan een vierde plaats met een jaarinkomen van 78 miljoen dollar. De Britse boyband TakeThat legde beslag op een verrassende vijfde plaats met 69 miljoen dollar dankzij hun uiterst lucratieve reünietournee. De enige twee artiesten jonger zijn dan 30 jaar in de top 10 zijn Taylor Swift (8e) en Justin Bieber (10e).

Forbes stelt zijn jaarlijkse lijst samen aan de hand van geschatte inkomsten uit muziekverkoop, liveshows, reclame-inkomsten en merchandising. Eerder dit jaar werd dj Tiësto nog door het blad benoemd als best betaalde artiest in de dance-industry.

Meer over