Han Lips kijkt tv

Fons de Poel heeft een uitputtingsslag achter de rug

Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Het gevoel van de Vierdaagse.

Han Lips
Fons de Poel laat een koortje van Taiwanezen iets Nederlands zingen. Beeld NPO 1
Fons de Poel laat een koortje van Taiwanezen iets Nederlands zingen.Beeld NPO 1

Veertigduizend lopers bereiken vrijdag afgepeigerd de Via Gladiola, maar niemand in Nijmegen die even stilstaat bij de uitputtingsslag die Fons de Poel achter de rug heeft. Vier keer vijftig kilometer wandelen? Er is er maar één die de benen onder zijn kont vandaan heeft gerend. Voor de zeventiende keer presenteert Fons Het gevoel van de Vierdaagse en vrijdagavond staan de blaren op zijn tong.

Elke dag begint met een kletspraatje met collega-­presentator Sander de Kramer. Fons onthult dat de oudste deelnemer van dit jaar, 92 jaar, is uitgevallen na een val uit zijn bed. Het lijkt er even op dat Fons zijn lach niet kan inhouden, maar zijn gezicht blijft in de plooi.

Hoogste tijd om een koortje van Taiwanezen iets Nederlands te laten zingen. Bij een danspaleis langs de route waagt Fons zich aan een foxtrot met een dame van 90 en een dame van 84. “U danst als een meisje,” zegt hij.

“Wat loop je nu weg uit je hoofd?” vraagt Fons aan willekeurige wandelaars. “Alle vervelende dingetjes,” zegt een mevrouw. “Ik loop naar mezelf toe,” zegt een meneer. Op de oorlogsbegraafplaats van Groesbeek herdenkt Fons nog even de Canadese soldaat Tony Barbaro.

Langs de route schuift Fons aan bij een stokoude man en zijn net iets minder oude dochter. De serre aan hun huis lijkt wel een eretribune, zegt Fons. “Het is zo massaal, hè,” zucht de dochter boven haar haakwerk. “We zitten hier nog wel even.” Maar Fons niet. Die moet al weer door.

Fons kondigt Marjolein aan. Ze heeft een ernstige spierziekte en gaat de Vierdaagse dus gewoon uitlopen!

Het is tijd om in Nijmegen de meute binnen te halen. Fons kaart wat na met twee dames van middelbare leeftijd. “Er lopen steeds meer jonge mensen mee.” De dames: “Zoals wij!”

Op de Via Gladiola verdient ook Fons de Poel vrijdag een medaille.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over