PlusAlbumrecensie

Folkrockband The Lumineers doet weer dromen van een Californische stranddag

The Lumineers, een Amerikaanse folkrockband, releasen alweer hun vierde album: Brightside. De luchtige, melodische liedjes doen meteen weer verlangen naar een zwoele festivalzomer.

Stefan Raatgever

Ho Hey! Veel meer woorden hadden The Lumineers niet nodig om, alweer bijna tien jaar geleden, een dikke hit te scoren. De folky tokkelgitaar combineerde uitstekend met een refrein dat op een festivalweide ook na een biertje te veel prima is mee te zingen.

Het gaf wel te denken waar de wortels van deze rootsgroep nu precies lagen. The Lumineers stammen uit Denver, Colorado, maar klinken luchtig als een Californische stranddag. De groep – zanger Wesley Schultz en drummer Jeremiah Fraites zijn de enige vaste leden en ook de componisten van al het materiaal – is inmiddels toe aan zijn vierde album, maar is in de tussenliggende tijd niet van muzikaal inzicht veranderd.

Akoestische pop

Hoewel de groep Bruce Springsteen en Tom Petty als belangrijke invloeden opvoert, zijn er alleen aan de oppervlakte overeenkomsten met de akoestische pop van The Lumineers. Die serveren luchtige pop, ter verhoging van de stemming soms versierd met een tamboerijntje. Op Brightside kent alleen de tweede albumhelft soms een andere opbouw met pianotoetsen (ballade Rollercoaster) of een elektrische gitaar (Never Really Mine).

Neemt niet weg dat liedjes als Brightside, AM Radio en Birthday knap in elkaar zitten. En inderdaad, je verlangt meteen weer naar zo’n fijne, ongecompliceerde zomerse dag op de festivalweide met een drankje in de hand. Ho Hey!

FOLK/POP

The Lumineers
Brightside
(Decca/Universal)

Meer over