Foeksia niet naar Amerika om pijprokende heks

AMSTERDAM - De Nederlandse familiefilm Foeksia de Miniheks gaat voorlopig niet naar de Verenigde Staten toe. Een deal die internationale sales agent Delphis Films bijna had gesloten is afgeketst omdat in de film wordt gerookt en omdat een jongetje in de film zonder helm op zijn fiets rijdt.

Regisseur Johan Nijenhuis (M) met Annet Malherbe (R) op de set van Foeksia. ANP Beeld
Regisseur Johan Nijenhuis (M) met Annet Malherbe (R) op de set van Foeksia. ANP

Dat heeft regisseur Johan Nijenhuis zondag laten weten. ''De Amerikanen en Canadezen waren heel enthousiast'', stelt hij. ''Maar de film mag niet naar de VS omdat Juf Minuul, het personage dat Annet Malherbe vertolkt, een pijp rookt. Dat is tegenwoordig in Noord-Amerika onacceptabel voor een familiefilm.''

Het op een fiets rijden zonder helm was echter ''helemaal funest'', aldus Nijenhuis. De regisseur is bang dat om deze redenen een verkoop aan de Verenigde Staten er voorlopig helemaal niet in zit. De film is overigens inmiddels wel verkocht aan Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Indonesië, Rusland en Spanje.

Foeksia de Miniheks is gebaseerd op de gelijknamige boeken van schrijver Paul van Loon over een jong tienerheksje. De film draait sinds een week in de Nederlandse bioscopen. (ANP)

Meer over