PlusAlbumrecensie

Fiona Apple is boos en heeft besloten zich niet in te houden

Stefan Raatgever
Fiona Apple - Fetch the Bolt Cutters
(Epic Records Beeld
Fiona Apple - Fetch the Bolt Cutters(Epic Records

Pak de betonschaar, is de Nederlandse vertaling van de titel van het vijfde album van zangeres Fiona Apple. Ruim acht jaar radiostilte ging er aan vooraf, maar nu is Apple (42) duidelijk weer klaar voor de strijd. Als thema voor Fetch the Bolt Cutters noemt ze ‘niet bang zijn om je mond open te doen.’

Dat maakt de Grammywinnares waar. ‘Good morning, good morning/ You raped me in the same bed your daughter was born in,’ zingt/rapt ze op For Her. Apple, zelf een verkrachtingsslachtoffer, schreef het direct na de hoorzittingen waarbij het vermeende seksueel misbruik van de, vrijgesproken, Amerikaanse opperrechter Kavanaugh werd behandeld.

Het is al snel duidelijk: Apple is boos en heeft besloten zich niet in te houden. Dat biedt een fascinerende blik op haar rauwe gedachtewereld, maar daardoor is dit niet meteen ook een goede plaat.

Nerveuze drumritmes, beukend piano­spel en soms schreeuwerige zang; de luisteraar waant zich af en toe voyeur in een sessie bij de muziek­psycholoog. Interessant, maar ook ongemakkelijk. Hoewel er bijna een decennium verstreek sinds voorganger The Iddler Wheel, zijn de liedjes allemaal recent geschreven. Het was misschien beter geweest ze even te laten rijpen. En om ze niet thuis, maar in een professionele ­studio op te nemen.

Meer over