PlusInterview

Filmfestival CinemAsia viert de Aziatische cultuur

Jia Zhao. Beeld
Jia Zhao.

Dinsdag 10 mei begint de 14de editie van CinemAsia Film Festival. De Chinees-Nederlandse Jia Zhao (49), zelf producent van documentaires, debuteert als artistiek leider van het filmfestival dat films vertoont afkomstig uit Azië of van Aziatische regisseurs.

Denise van der Bij

Waarom een filmfestival speciaal voor Aziatische films?

“CinemAsia wil Aziatische filmmakers en producenten een stem geven en ze de kans gunnen hun cultuur aan de wereld te presenteren. Het festival bestaat om zowel de Aziatische cultuur te vieren als om geïnteresseerden kennis te laten maken met dit werelddeel. Het gaat niet om een showcase, het gaat om elkaar beter leren begrijpen en de diversiteit vergroten.”

Als u maar naar één film zou mogen gaan tijdens het festival, welke zou dat dan zijn?

“Dat is heel lastig. Ik produceer zelf documentairefilms en dit jaar zijn er vier documentaires in de programmering opgenomen. Qua kaartverkoop zijn dit de films waarbij het nog niet stormloopt. Maar juist daarom zou ik mensen willen aanraden om dit jaar eens naar een film als Keep Rolling te gaan kijken, een verhaal dat een inkijkje geeft in het leven van een van Hongkongs bekendste filmmakers. Deze nichefilms krijg je in Nederland anders niet zo vaak te zien.”

Op welke manier geven jullie binnen het festival aandacht aan actuele Aziatische thema’s?

“We hebben paneldiscussies over verschillende onderwerpen, waaronder de veranderingen in het Aziatische medialandschap onder de naam Placing Asia on the World Map. Een panel dat ik zelf zal leiden. Maar ook hebben we aandacht voor de lhbtq-gemeenschap. Zo draaien we de iconische film Lan Yu. Die is ruim twintig jaar geleden gemaakt, maar wordt nu weer onder de aandacht gebracht. De film laat zien hoe het is om als homoseksuele man te leven in Hongkong. Stanley Kwan was een van de eerste regisseurs die een film maakte over dit onderwerp, dat toentertijd in Azië behoorlijk taboe was.”

Beslaat het programma van CinemAsia heel Azië?

“Azië is een heel breed en ook een beetje een ongedefinieerd begrip. Want waar begint het en waar eindigt het? Het festival is ontstaan vanuit Oost-Azië, met films uit landen als Japan, China, Korea, Taiwan en Hongkong. Daar ligt ook dit jaar weer de focus op. Het is wel zo dat elk jaar een andere regio centraal staat. Maar vanwege de coronabeperkingen was het dit jaar te kort dag om een nieuwe regio uit te lichten. Hopelijk kunnen we volgend jaar ook weer meer mensen uitnodigen.”

Wat wilt u dat bezoekers overhouden aan een bezoek aan CinemAsia?

“Het is een totaalbeleving. In de programmering is rekening gehouden met een grote diversiteit. Naast films die door een breder publiek bekeken worden krijgen ook kleinere producties aandacht. Belangrijk is plezier hebben met elkaar en daarnaast onder genot van lekker eten over een film kunnen praten die ergens over gaat. Maar uiteindelijk staat de film zelf natuurlijk centraal.”

CinemAsia Film Festival, 10 t/m 15 mei in Studio/K, Rialto en Rialto Vu

Meer over