Filmcritici Los Angeles tippen 'Amour' voor Oscars

De kring van filmcritici in Los Angeles heeft zondag Michael Hanekes Franstalige film 'Amour' onderscheiden als beste film van het jaar. De prijs vormt een van de vele aanwijzingen waarmee de kansen van films worden gewogen voor de uitreiking van de Oscars op zondag 24 februari.

Redactie
'Amour'-regisseur Michael Haneke (midden) en hoofdrolspelers Emmanuelle Riva en Jean-Louis Trintigant afgelopen mei na het winnen van de Gouden Palm in Cannes. Beeld AFP
'Amour'-regisseur Michael Haneke (midden) en hoofdrolspelers Emmanuelle Riva en Jean-Louis Trintigant afgelopen mei na het winnen van de Gouden Palm in Cannes.Beeld AFP

De Los Angeles Film Critics Association kende bovendien een aantal prijzen toe aan de jarenvijftigcultfilm 'The Master': Paul Thomas Anderson werd uitgeroepen tot beste regisseur, Joaquin Phoenix tot beste acteur en Amy Adams tot beste actrice in een bijrol.

Sekteleider
Achter 'Amour' eindigde 'The Master', waarin Phoenix een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog speelt die onder invloed komt te staan van een charismatische sekteleider, als tweede in de competitie om de titel van beste film.

Emmanuelle Riva, hoofdrolspeelster uit 'Amour', moest de onderscheiding als beste actrice delen met Jennifer Lawrence ('Silver Linings Playbook').

Niet-Engelstalige film
'Amour' zal bij de strijd om de Academy Awards meedingen namens Oostenrijk als beste niet-Engelstalige film. In mei won het drama, over een aftakelende oude vrouw die door haar echtgenoot wordt verzorgd, de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

Op 10 januari maakt de Academy of Motion Picture Arts & Sciences de nominaties voor de Oscars 2013 bekend.

Meer over