Plus

Film over Elton John pakt uit met drugs, seks en rock-'n-roll

De lange carrière van popicoon Elton John verdient meer dan een obligate filmbiografie. Dexter Fletcher, die ook Queens Bohemian Rhapsody regisseerde, pakt in Rocketman dan ook flink uit. 'Wij tonen alles: drugs, seks en rock-'n-roll.'

Ab Zagt
Taron Eggerton is Elton John in Rocketman Beeld David Appleby
Taron Eggerton is Elton John in RocketmanBeeld David Appleby

Op een regenachtige avond in Windsor danst een jonge Elton John, omringd door in kleurrijke kleding gehulde generatiegenoten, op een afgelegen terrein waar een kermis uit de jaren 50 is nagebouwd. Een felverlichte draaimolen, schiettenten en botsautootjes geven het schemerige tafereel een sprookjesachtig karakter.

Uit de luidsprekers klinkt de klassieker Saturday Night's Alright For Fighting. Acteur Taron Egerton - bekend van Kingsman: The Secret Service - danst als een dolle vlinder van attractie naar attractie. Het is een ingewikkelde scène, die zonder onderbrekingen moet worden opgenomen. Geen wonder dat de opname een hele avond in beslag neemt. Zestien keer wordt die overgedaan. Maar het enthousiasme van Egerton (28) en zijn figuranten is niet te temperen.

Barstensvol energie
Regisseur Dexter Fletcher, die eerder het leven van skistuntelaar Eddie the Eagle en Queenzanger Freddie Mercury in Bohemian Rhapsody verfilmde, barst na afloop van de opnamedag nog van de energie. Hij is zeer te spreken over zijn cast. "Een dergelijke scène is slopend voor de acteurs, maar de muziek van Elton geeft iedereen energie. Al hoor je de hele avond hetzelfde nummer, het blijft inspirerend."

In Rocketman toont Fletcher het leven van Elton John van zijn prille jeugd tot en met eind jaren 80, als hij een gevierde wereldster is geworden. De makers hebben de zegen van Elton John, die momenteel op wereldtournee is; vermoedelijk zijn afscheidstour. "Elton heeft alles van tevoren met ons doorgenomen. Ook hij wilde geen doorsnee filmbiografie. Zijn leven is te extravagant voor een traditionele aanpak. Daarom noemen wij Rocketman een muzikale fantasie. Zijn muziek is door Taron, die hem als tiener en als volwassene speelt, opnieuw opgenomen. Ook daar ging Elton mee akkoord."

Hetzelfde geldt voor de legendarische kostuums uit zijn shows. Kostuumontwerper Julian Day, die eerder samenwerkte met Anton Corbijn voor diens film Control over Joy Division, kreeg ook de vrije hand. "Elton heeft mij zijn opslagplaats in Londen laten zien waar al zijn originele kostuums zijn opgeborgen. Ik mocht er een paar van hem lenen ter inspiratie.

Outfit van Elizabeth I
"Mijn ontwerpen wijken enigszins af van wat hij tijdens zijn concerten droeg," zegt Day. "Mijn favoriet is de outfit als koningin Elizabeth I. Ik heb ook meegewerkt aan de film over Freddy Mercury, ook een op-en-top showman, maar Elton is veel buitenissiger. Daar kan ik als ontwerper veel meer eer aan behalen."

Rocketman gaat in de weergave van het leven van de entertainer geen enkel taboe uit de weg. "Het drugsgebruik komt zeker aan de orde. We tonen alles: seks, drugs en rock-'n-roll. Ook zijn homoseksuele ervaringen gaan wij niet uit de weg. Tien jaar geleden moest je dat aspect in Hollywood wegmoffelen, tegenwoordig is dit zelfs in Hollywood geen issue meer. Elton had er vanzelfsprekend ook geen moeite mee," aldus producent Adam Bohling.

Het is de bedoeling dat Rocketman in mei in wereldpremière gaat. De aanpak van de film leent zich misschien ook voor een musicalversie in het theater, zoals die ook over Abba, Queen en Tina Turner zijn gemaakt. Bohling: "Daar denken wij nog niet aan. Maar het is zeker een optie."

Meer popfilms in aantocht

Elton John is niet de enige popster wiens leven binnenkort in een speelfilm te zien zal zijn.

Zo verschijnt Respect, over het leven van Aretha Franklin. De hoofdrol wordt vertolkt door Oscarwinnares Jennifer Hudson (Dreamgirls).

Ook over Amy Winehouse (1983-2011), aan wier leven eerder een spraakmakende documentaire werd gewijd, komt komend jaar een speelfilm. Haar vader hoopt dat de productie mensen met dezelfde verslavingsproblemen als Amy kan helpen.

The Beatles figureren ook in een nieuwe film. Onder de titel Yesterday komt hun muziek uitgebreid aan de orde in een komedie over een muzikant die als enige het oeuvre van het Liverpoolse viertal kent. Danny Boyle (Trainspotting) regisseert de film.

De kersthit van George Michael (Last Christmas) vormt de inspiratiebron voor een film. Oscarwinnares Emma Thompson gebruikt de tekst voor een liefdesverhaal dat eind dit jaar in de bioscoop verschijnt.

Andere, meer obscure muziekfilms zijn de Netflixfilm The Dirt (over Mötley Crüe), Street Survivors (over de groep Lynyrd Skynyrd, waarvan drie leden in 1977 verongelukten) en Wu-Tang: An American Saga over de gelijknamige rappers.

Meer over