Film Biënnale opent met gerestaureerde film

AMSTERDAM - De Film Biënnale in Amsterdam opent op 7 april met de vertoning van de gerestaureerde rolprent De man met de camera van de Russische filmpionier Dziga Vertov. De openingsfilm in het Muziekgebouw aan 't IJ wordt opgeluisterd met een optreden van de Britse componist en muzikant Michael Nyman, die met zijn band live een nieuwe soundtrack van de film uit 1929 ten gehore brengt.

Dit maakte organisator Eye Film Instituut Nederland woensdag bekend. Het programma komt tot stand in samenwerking met het Museum of Modern Art in New York, dat van 7 tot en met 11 april een selectie presenteert uit zijn internationaal gerenommeerde filmcollectie.

De Film Biënnale biedt een mix van filmvoorstellingen waarin een relatie wordt gelegd met andere kunstdisciplines als muziek, beeldende kunst, theater en poëzie. De voorstellingen vinden plaats in Eye (Filmmuseum) in het Vondelpark, Paradiso, het BIMhuis, Tuschinski, de Openbare Bibliotheek Amsterdam, het Compagnietheater en het KunstENhuis.

Met de Film Biënnale wil de organisatie de aandacht voor het filmerfgoed vergroten en het belang van filmrestauratie onderstrepen. (ANP)

Meer over