PlusExpositie

Fijn: Poetisicing Leisure is geen grootse en meeslepende tentoonstelling

Jan Pieter Ekker
Polina Barskaya, The Couple at Home (2020). Beeld Althuis HoflandFine Arts
Polina Barskaya, The Couple at Home (2020).Beeld Althuis HoflandFine Arts

Poetisicing Leisure is een fijne groepstentoonstelling. De achterliggende gedachte: door corona is een ieders leefgebied kleiner geworden en neemt het geluk in het kleine het (tijdelijk) over van groots en meeslepend.

Toen de Slowaakse kunstenaar Katarina Janeckova voor de liefde naar de Verenigde Staten verhuisde, was ze aanvankelijk heel eenzaam en op zoek naar afleiding. De enige optie in het kleine stadje in Texas waar ze was gaan wonen, was de sportschool. Daar observeerde ze de sportschoolcultuur en de cultus van het lichaam, en veranderde haar beeld van vrouwelijke schoonheid; opeens zag ze de aantrekkingskracht van sixpacks en grote, sterke dijen.

Haar ontdekkingstocht – ze ging zelf ook bodybuilden en deed mee aan wedstrijden – leidde tot een serie schilderijen en tekeningen waaruit niet alleen bewondering spreekt voor vrouwelijke bodybuilders, maar die tevens getuigen van de schaduw­zijde: de zelfkastijding en het gepronk op Instagram.

Een aantal van Janeckova’s werken is nu te zien in de fijne groepstentoonstelling Poetisicing Leisure (het poëtiseren van de vrije tijd) bij Althuis Hofland Fine Arts. De achterliggende gedachte: door de uitbraak van het coronavirus is een ieders leefgebied – dus ook dat van kunstenaars – kleiner geworden, hebben activiteiten in en rond huis de overhand gekregen en neemt het geluk in het kleine het (tijdelijk) over van groots en meeslepend.

Er hangen ook schilderijen en ­tekeningen uit een andere serie van Janeckova: erotische taferelen met een vrouw die een zekere gelijkenis met haarzelf vertoont, in de weer met een… beer. De Nederlandse Marliz Frencken schilderde een aantal huiselijke taferelen met sensuele bloemenvazen, waarin ook zonder al te veel verbeelding naakte vrouwenlichamen zijn te herkennen.

Net zo bijzonder zijn de fijnzinnige schilderijtjes van de Oekraïense, in New York wonende en werkende Polina Barskaya. Ook zij vindt haar inspiratie in en rondom haar eigen huis. Het resulteert in schaamteloos autobiografische, een tikje melancholische documenten van haar dagelijkse leven, gevangen in oneindig veel bruin- en grijstinten. Een selfie gemaakt na het douchen, slechts gekleed in onderbroek; een zelfportret waarop haar bolle zwangere buik in volle glorie zichtbaar is; samen met haar vriend op de bank, beiden zijn naakt, op de salontafel voor hen ligt de afstandsbediening en staan drie vazen met bloemetjes. Het is intiem en groots tegelijk, net als het leven soms kan zijn.

De huiselijkheid in de galerie wordt compleet gemaakt met twee stoelen van de Israëlische, in Amsterdam wonende Noa Giniger. Op straat in Parijs gevonden, opnieuw bekleed en weer stukgekrabd door haar kat.

Wat Poetisicing Leisure

Met Polina Barskaya, Noa Giniger, Marliz Frencken, Katarina Janeckova

Waar Althuis Hofland Fine Arts, Hazenstraat 11

Te zien t/m 11/7

Meer over