PlusRecensie

Fidelio doet verlangen naar een volle zaal

Erik Voermans
Jaap van Zweden bewees met de kijk-cijfers op NPO 2 gisteren zijn mass appeal. Beeld ANP
Jaap van Zweden bewees met de kijk-cijfers op NPO 2 gisteren zijn mass appeal.Beeld ANP

Dat de NPO op primetime een opera durfde uit te zenden, was ongetwijfeld te danken aan de aanwezigheid van Jaap van Zweden, de enige dirigent in Nederland met mass appeal.

Van Zweden, die zaterdag zestig werd, herdacht met Fidelio Beethovens 250ste geboortejaar. In een leeg en vervaarlijk galmend Concertgebouw werden tijdens de NTR ZaterdagMatinee de opnamen gemaakt die gisteren op tv waren te zien.

De ouverture, scherp door Van Zweden aangesneden, klonk nog wat rommelig, maar uiteindelijk ontstond er toch iets moois, al blijft het werkelijk beoordelen van de muzikale prestaties, waargenomen vanachter een beeldscherm, problematisch.

De uitzending deed vooral hartstochtelijk verlangen naar een normaal concert, met een volle zaal en met een fysieke beleving van de klanken. (God, wat ben ik die corona zat.)

Van Zweden leidde het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor en vocale solisten van de eerste categorie, onder wie Daniel Frank als Florestan, Anja Kempe als Leonore, Simon Neal als Pizarro, Georg Zeppenfeld als Rocco en Tareq Nazmi als Don Fernando. Robert Holl had een spreekrol, die hij vol overgave vervulde.

klassiek

Fidelio (NTR ZaterdagMatinee)

Dirigent Jaap van Zweden

Gezien 12 en 13/12, NPO Radio 4 en NPO2

Meer over