Plus

Festival Taartrovers brengt ode aan het kinderboek

Het is het filmfestival met de beste naam van allemaal: het Taartrovers Film Festival. Een greep uit wat er op dit reizende festival te zien is.

Vivian de Gier
Beeld uit Ot is een Ei. De film won op het Tribeca Film Festival in New York de prijs voor beste korte animatie Beeld Taartroversfestival
Beeld uit Ot is een Ei. De film won op het Tribeca Film Festival in New York de prijs voor beste korte animatieBeeld Taartroversfestival

Lettersoep & Prentenkoek: met dat thema brengt het Taart­rovers Film Festival een ode aan het (kinder)boek en aan het plezier van het lezen. Maar ook het materiaal waarvan boeken zijn gemaakt staat centraal: er zijn namelijk zelfs films van papier en karton.

Tot begin april reist het festival langs tien filmtheaters, op elke locatie begint het met een 'openingsbal' met rode loper, bekende schrijvers en kinderboekillustratoren. Tussen 26 februari en 4 maart in Eye.

Op het programma staan 40 films uit 17 landen, waaronder prijswinnende producties. Een aanrader is de bekroonde Roald Dahlverfilming Gruwelijke Rijmen, hervertellingen van bekende sprookjes zoals alleen Dahl dat kon - ze leefden niet nog lang en gelukkig.

Het festival biedt films voor kinderen van 2 tot 9 jaar: van realistische met acteurs tot eenvoudige animatie voor de allerkleinsten. En met veel onvergetelijke personages.

Coco
Uit de Disney-Pixarstudio komt de film Coco, over de 12-jarige Miguel, die muziek wil maken, maar dat niet mag van zijn familie. Als hij en zijn hondje Dante willen uitvinden waarom dat zo is, komen ze in het land van de doden terecht, waar hij een ver familielid ontmoet. Coco is een spectaculaire familiefilm uit 2017 (6+).

Nijntje
Natuurlijk mag op een festival voor kinderen Nijntje van Dick Bruna niet ontbreken. Nijntje is immers een Nederlands icoon en beroemd over de hele wereld. In deze film worden de beelden van het tweedimensionaal en sober getekende konijntje begeleid door een meisje dat de verhalen vertelt en liedjes zingt (2+).

Ot is een Ei
Prachtig getekend en heel lieflijk is de verfilming van het Noorse boek Ot is een Ei. "Was het maar zaterdag of zondag," verzucht Ot, na weer een nacht vol akelige dromen over wat er zou kunnen gebeuren met zijn hoofd. Zijn hoofd is namelijk een ei en dat is nogal breekbaar. Spelen met andere kinderen op school kan dus niet. Ot kruipt steeds met een smoesje weg in een hoekje, maar voelt zich doodongelukkig. Maar dan ontmoet hij bijenmeisje Gunn, die hem uitnodigt zijn grenzen te verkennen.

Op het Tribeca Film Festival in New York won de film, gemaakt door de Noorse Qvisten Animation en de Sparkle Animation studio uit Portugal, de prijs voor beste korte animatie. De fijngevoelige manier waarop de gezichtjes van Ot en Gunn zijn getekend, zijn inderdaad heel mooi. (Onderdeel van het filmprogramma Lettersoep, 6+.)

Rita
Dit heel kleine meisje is nergens bang voor, al helemaal niet voor haar vriendje Krokodil. Hij woont in de badkuip (of alleen in Rita's fantasie?), en samen trekken ze de wijde wereld in. ­Rita & Krokodil is getekend door de Deense illustratrice Siri Melchior (4+).

Remi
De film Alleen op de Wereld is een moderne versie van de klassieker van Hector Malot - een tranentrekker over het jongetje Remi, dat moederziel alleen over de wereld trekt. Op het festival is een marathonvoorstelling te zien van de tv-serie die in 2016 bij de VPRO werd uitgezonden: 200 minuten duurt deze film, voor kinderen van 8 jaar en ouder. Vondeling Remi woont bij Betty Barbarin, de vrouw die hem gevonden heeft. Maar op zijn elfde verjaardag komt Betty's man Jerome na jaren onverwachts thuis. Die pikt het niet dat Remi in zijn huis woont.

Jerome dumpt de jongen bij een benzinestation en dus moet Remi voor de tweede keer in zijn leven een thuis vinden. De oude violist Vitalis plukt hem van straat en neemt hem mee in zijn oude bus, mee op een avontuurlijke reis (8+).

Meer over