Festival presenteert nieuwe generatie flamencomakers

De zevende editie van de Flamenco Biënnale opent 18 januari in Internationaal Theater Amsterdam met D.Quixote en sluit op 10 februari af in Rotterdam met La Fiesta.

Jan Pieter Ekker
null Beeld ANP
Beeld ANP

Gedurende drie weken toont het festival flamenco in alle toonaarden en schakeringen, in acht steden, op meer dan 25 locaties. De ruim vijftig voorstellingen en concerten worden omlijst met masterclasses en workshops, lezingen, artists talks, films en documentaires, kinder-, jeugd- en amateurvoorstellingen en openbare ritme- en flamenco-yogalessen.

In de openingsvoorstelling D.Quixote strijdt de Spaanse danser en choreograaf Andrés Marín 'tegen de windmolens van de traditie, speels, haarscherp en uiterst virtuoos op voetbalschoenen en een skateboard'.

In de slotvoorstelling La Fiesta neemt de Spaanse flamencodanser Israel Galván de bezoeker mee naar een afterparty, waar tot in de kleine uurtjes wordt geïmproviseerd.

Nieuwe generatie
Naast de mannelijke iconen presenteert het festival een nieuwe generatie vrouwelijke flamencomakers. Patricia Guerrero is 'Dancer in Focus'. De jonge danseres uit Granada is te zien in Distopía, waarin de hand van de maestro Andrés Marín voelbaar is.

Guerrero vervult ook een ril in diens D.Quijote, danst als 'special guest' bij de tournee van gitarist Dani de Morón en verzorgt een masterclass dans.

Danseres/choreograaf Leonor Leal, die te zien was in Fantasía para Violonchelo y Flamenco, creëert in Nocturno samen met percussionist Antonio Moreno en gitarist Alfredo Lagos een intiem verbond tussen flamencodans en klankruimte.

Vanesa Aibar presenteert haar eerste solovoorstelling, Sierpe; ook danst zij bij het Amir elSaffar Ensemble. En Olga Pericet brengt La Flor que quiso ser espina: hedendaags met een vleugje clásico español. Zij wordt begeleid door de vrouwelijke flamencogitarist Antonia Jiménez en de zangers Miguel Lavi en Miguel Ortega.

Tribute to Michael Jackson
Peter Kalb 'el Periquín' vertegenwoordigt de 'Nedergitaartop'. In zijn Tribute to Michael Jackson, waarin hij wordt begeleid door toetsenist en Boy Edgar Prijswinnaar Martin Fondse, laat hij horen hoe 'flamenco' de King of Pop wel niet was.

De Flamenco Biënnale vindt plaats in Internationaal Theater Amsterdam, De Balie, Bellevue, Muziek­gebouw aan 't IJ, Bimhuis, Podium Mozaïek, OBA, Lloydhotel, Chassé Studios en De Hallen West.

Meer over