PlusDocurecensie

Father, Soldier, Son: indrukwekkende documentaire over verlies en nieuwe kansen

Father, Soldier, Son begon als een reportage over een alleenstaande Amerikaanse vader die werd uitgezonden naar Afghanistan. Het werd na tien jaar een indrukwekkende documentaire over verlies en nieuwe kansen.

Het Parool
Brian Eisch wordt twee keer voor zes maanden uitgezonden naar Afghanistan. Beeld The New York Times
Brian Eisch wordt twee keer voor zes maanden uitgezonden naar Afghanistan.Beeld The New York Times

Brian Eisch, een alleenstaande vader van twee zonen uit Wisconsin, was een van de tienduizenden Amerikaanse militairen die naar Afghanistan werden gezonden in de langste oorlog uit de Amerikaanse geschiedenis. Twee journalisten van The New York Times, Catrin Einhorn en Leslye Davis, volgden Brian en zoons Isaac en Joey tien jaar lang voor een reportage die uiteindelijk ook een documentaire zou worden.

Joey en Isaac zijn respectievelijk 7 en 12 wanneer hun vader Brian in 2010 als sergeant voor twee keer zes maanden afreist naar Afghanistan. “Mijn vader is in Afghanistan om het land beter te maken,” zegt Joey trots. Brian Eisch is een oprechte patriot, maar hij heeft desondanks ook zijn angsten over zijn tour of duty: “Mijn grootste angst is dat ik verander in die zes maanden, zoals een vriend die volkomen anders uit Irak terugkwam.”

Zijn kinderen worden opgevangen door hun oom, want hun moeder ‘ging na de scheiding een andere weg op’, zoals Brian het noemt.

Na zijn eerste half jaar diensttijd in Afghanistan heeft Brian twee weken verlof, waarin hij met zijn zoons gaat vissen en jagen. De twee weken qualitytime vliegen voorbij en al snel moet Brian weer terug voor nog eens zes maanden diensttijd. Maar in november 2010 raakt hij zwaargewond als hij bij een aanval door de Taliban in zijn benen wordt geschoten en zijn linkerbeen de volle laag krijgt.

Been geamputeerd

Een jarenlange en moeizame revalidatie volgt. Zijn linker onderbeen wordt uiteindelijk geamputeerd, maar omdat de stomp moeizaam heelt, wordt een prothese keer op keer uitgesteld. Brian raakt gefrustreerd en depressief.

Er zijn gelukkig ook lichtpunten in zijn leven, maar er wacht ook een nieuwe tragedie voor de familie Eisch, eentje die ook de kijker – inmiddels vertrouwd met alle gezinsleden – evenmin onbewogen zal laten.

Father, Soldier, Son doet denken aan Boyhood, een Amerikaanse dramafilm uit 2014, vanwege de lange periode waarin de personages worden gevolgd. We zien Joey en Isaac opgroeien, net als de door Ellar Coltrane gespeelde Mason in Boyhood. Maar dat was een fictiefilm, terwijl Father, Soldier, Son de harde realiteit van het alledaagse leven toont.

Toen journalisten Einhorn en Davis aan hun jarenlange project begonnen, konden ze niet bevroeden welke hoogte- en vooral dieptepunten de familie Eisch te verwerken zou krijgen. Die slow journalism-aanpak heeft een eerlijk en aangrijpend tijdsdocument opgeleverd, ook voor wie allergisch is voor machismo en het typisch Amerikaanse patriottisme waar het huis van de familie Eisch letterlijk mee behangen is. Een onvoorwaardelijke vaderlandsliefde waar Brian uiteindelijk ook zijn twijfels over heeft.

Wisselende kritieken

In de VS zelf is de documentaire, zoals te verwachten viel, wisselend ontvangen.

Conservatieven vinden dat de makers een eenzijdig beeld van het leger tonen door te focussen op één gewonde sergeant met een posttraumatisch stresssyndroom; liberale kijkers vinden juist dat de documentaire een realistisch tegenwicht biedt voor het heroïsche standaardbeeld van het Amerikaanse leger dat een ‘echte man’ van je maakt.

Maar Father, Soldier, Son is vooral een zorgvuldig gemaakt portret van een doorsnee Amerikaans gezin dat de vele tegenslagen waar het mee wordt geconfronteerd probeert te boven te komen.

Documentaire Father, Soldier, Son

Regie Catrin Einhorn en Leslye Davis

Met Brian Eisch, Joey Eisch, Isaac Eisch

Te zien op Netflix, 140 minuten

Meer over