Fashion Week: Hoog bezoek uit Londen

Tijdens de twaalfde editie van Amsterdam Fashion Week zijn ze er weer volop: mooie jurken. Maar er kan er maar één de mooiste zijn. Het Parool koos op dag twee voor een jurk van Mattijs van Bergen.

Ze werd een kwartier voor de show met veel égards onthaald: Deidre Cullen, één van de inkopers van het Britse warenhuis Harvey Nichols. Om maar even aan te geven op welk niveau Mattijs van Bergen (29) meedoet in de modewereld. Zijn jurken worden al verkocht bij Kabinet in de Herenstraat, maar misschien hangen ze volgend seizoen ook wel bij Harvey Nichols aan Knightsbridge.

Niet dat het voor u per se makkelijker is om naar Londen te vliegen voor een geplisseerd jurkje, maar in de modewereld is Harvey Nichols wat de Mount Everest is in de bergsportwereld. Mochten zijn jurkjes daar terechtkomen, dan hangen ze tussen ontwerpen van merken als Alexander McQueen, Stella McCartney, Lanvin en Marc Jacobs.

''Ik ging compleet uit mijn dak toen Deidre aangaf dat ze graag wilde komen kijken,'' zegt Van Bergen. Op zich is interesse vanuit Engelse winkeliers geen nieuws voor de ontwerper: binnen één jaar na zijn afstuderen aan Central Saint Martins College, in 2007, wist hij met zijn eigen collectie een order binnen te halen van Browns Focus, ook al zo'n toonaangevende winkel in Londen.

Over aandacht heeft hij sowieso niet te klagen: modeglossy Elle noemde hem nog niet zo lang geleden 'de kroonprins van de Nederlandse mode' en ondertussen houdt ook de internationale modewereld hem in de gaten. Hij is zelfs opgepikt door L'Oréal. Niet dat hij nu al met een eigen parfum komt, maar vanaf 8 maart ligt bij Etos wel een busje haarlak met zijn ontwerp erop. Een 'limited edition' van Elnett kost nog geen tientje.

Typisch Mattijs van Bergen, zo'n glimmend busje. Hij houdt van de glamourkant van de mode. Geef hem maar glanzende zijde in plaats van dof katoen. Zo is de Jurk van de Dag gemaakt van geplisseerde goudkleurige lurex, gevoerd met zwarte zijde. Van Bergen wil maar zeggen: ''Mode is een feest dat gevoerd moet worden.'' (BREGJE LAMPE)

De Jurk van de Dag is tot en met maandag te zien in de etalage van Maison de Bonneterie.

De jurk van Mattijs van Bergen. Foto Geert Snoeijer Beeld
De jurk van Mattijs van Bergen. Foto Geert Snoeijer
Meer over