PlusInterview

Fans van Kings of Leon komen soms alleen voor een biertje en Sex On Fire

Heel rock-’n-roll is het niet; een ochtendwandeling in de tuin en in pyjama een telefonisch interview afwerken. Toch is dat wat Caleb Followill, zanger van Kings of Leon, doet. De band laat vijf jaar na het laatste album van zich horen met een opvolger: When you see Yourself.

Alexander van Eenennaam
Kings of Leon met (vlnr) Nathan, Matthew, Caleb en Jared Followill. Nathan, Caleb en Jared zijn broers. Matthew is hun neef.
 Beeld KOL
Kings of Leon met (vlnr) Nathan, Matthew, Caleb en Jared Followill. Nathan, Caleb en Jared zijn broers. Matthew is hun neef.Beeld KOL

Het rock-’n-rollbestaan heeft Caleb Followill al meer dan genoeg ervaren. Zijn strubbelingen met een alcoholverslaving leidden er bijna toe dat de band het eerste decennium niet haalde. De Amerikaanse rockband van drie broers (Caleb, Jared en Nathan) en een neef (Matthew), vernoemd naar hun gemeenschappelijke opa Leon, overleefde de uitspattingen en onderlinge ergernissen en maakte daar ook muziek over.

Inmiddels bestaat het gezelschap uit Tennessee 19 jaar. De bandleden zijn ouder, wijzer en vooral verantwoordelijker nu ze allen een gezin hebben. Voor die gezinnen hadden ze het afgelopen jaar alle tijd, al lonkt het tourleven nu wel, beaamt zanger Caleb (39), die thuis zit met zijn vrouw Lily Aldridge (35), dochter Dixy Pearl (8) en zoon Winston (2).

Jullie brengen een album uit terwijl touren er nog niet inzit, waarom wachten jullie niet nog even?

Caleb Followill: “Dat hebben we lang genoeg gedaan. Nieuwe nummers speel je natuurlijk het liefst meteen live in een volle zaal, maar we merken dat onze fans erg hebben uitgekeken naar nieuw materiaal. Zodra het kan, willen ook wij weer gaan touren, ook in Europa. De laatste keer in Nederland? Ik weet het niet meer. Pinkpop? O ja, daar hebben we vaker gespeeld.”

Wat heeft de pandemie voor jullie veranderd?

“In elk geval dat ik voortaan veel bewuster zal reizen. Het was voor ons zo vanzelfsprekend geworden. We gingen overal heen en waarom zou je heel erg om je heen kijken? Er kwam sowieso een volgende keer. Ik neem me nu voor te genieten van een vreemde plek en er vooral ook de cultuur en de sfeer tot me te nemen.”

Jullie nieuwe album heet When you see Yourself, net als alle voorgangers vijf lettergrepen. Wat zit daar achter? Bijgeloof?

Lacht: “Inmiddels wel, ja. Het is een dingetje geworden na ons derde album, Because of the Times. Mijn broer Jared merkte toen op dat het volgende album Only by the Night moest gaan heten. Toen kwamen we er bij toeval achter dat het tot dan steeds vijf lettergrepen waren. Nu houden we het maar zo.”

When you see Yourself, wat ziet u als u naar zichzelf kijkt?

“We bellen nu, maar als u me nu zou zien, zou u lachen. Ik zou mezelf het liefst op de golfbaan zien, maar de werkelijkheid is dat ik nog thuis in mijn pyjama zit, op de bank. Ik heb net even door de tuin gelopen, het begint op lente te lijken.”

Hoe is het u persoonlijk vergaan tijdens de pandemie?

“Terwijl ik zie dat het voor veel mensen een angstige tijd is waarin ze ziek worden of hun baan verliezen, heb ik deze periode ook wel gewaardeerd. Ik heb een gek bestaan, normaal zou ik deze tijd met het gezin niet hebben gehad. Dat positieve weegt voor mij op tegen het negatieve. Mijn zoontje is net twee, veel van zijn vroege ontwikkeling had ik anders gemist.”

“Hoewel we allemaal thuis waren, was het niet makkelijk om mijn broers en neef te zien. Ook zij hebben kleine kinderen en laten ze zo veel mogelijk samen spelen, maar dat ging maar tot op zekere hoogte. Mijn jongste broer, Jared, heeft net een dochtertje gekregen, haar hebben we in haar eerste jaar nauwelijks kunnen zien.”

“We zijn nu als band wel weer samen geweest om de nieuwe nummers te repeteren. We waren bang dat we een beetje roestig zouden zijn, maar dat viel mee.’

Hoe kijkt u na meer dan tien jaar naar jullie grootste hits Sex On Fire en Use Somebody?

“Iedere artiest is blij met een hit, maar het is voor onze liveoptredens ook best lastig. Van elk album proberen we nummers te spelen, maar om deze kunnen we eigenlijk nooit heen. We hebben het geprobeerd, maar het nadeel voor het publiek weegt niet op tegen het voordeel van meer variatie voor ons. Er komen nu eenmaal mensen om alleen een biertje te drinken en Sex On Fire te horen. Die mensen stel je te zeer teleur als je dat niet doet.”

Hebben jullie al plannen om volgend jaar jullie twintigjarig jubileum te vieren?

“Twintig jaar, we kunnen het niet geloven; het voelt veel korter. We hebben het er wel over gehad om iets te doen, ik hoop het vooral te vieren met liveoptredens. Ik moet ook nog bedenken wat ik vandaag ga doen. Eerst maar eens aankleden, denk ik. En dan een beetje in de tuin rondhangen. Wat zon op mijn gezicht zal me goed doen.”

Meer over