PlusRecensie

Familiemusical Annie leunt op twee grote talenten

Willemijn Verkaik (r) heeft een glansrol als juffrouw Hannigan. Beeld Roy Beusker
Willemijn Verkaik (r) heeft een glansrol als juffrouw Hannigan.Beeld Roy Beusker

De familiemusical Annie leunt op twee vrouwen. De talenten Willemijn Verkaik en Ida Verspaandonk zijn vurig en imponerend.

Jeroen Schmale

Twee vrouwen dragen de familie­musical Annie. De een, Willemijn Verkaik, maakte al furore op Broadway en West End en zet haar sterke acteerwerk kracht bij met haar talenten als stemkunstenares. De andere dame is nog maar voor de helft zo groot, maar speelt een flink deel van de volwassen Annie-cast bij momenten van het podium af. Ida Verspaandonk vult de rol van Annie overtuigend, energiek en krachtig in.

Er zijn nog vier hulp-Annie’s die de komende maanden de stoerste en brutaalste bewoonster van het weeshuis van juffrouw Hannigan (de glansrol van Willemijn Verkaik) ­spelen, maar het zal voor hen ultra­moeilijk zijn Verspaandonk voorbij te streven als de échte Annie.

Geen wonder dat de musical­producenten haar uitkozen voor de premièrevoorstelling, die nog wel wat te wensen overliet. Was Edwin Jonker (die de geslaagde zakenman Oliver Warbucks speelt) misschien nerveus? Slikte hij daarom woorden en soms zelfs complete zinsdelen in? Zijn rol krijgt pas op driekwart van het stuk diepgang, na een gevoelige dialoog met Annie, en dat is te laat.

De makers zijn er heus in geslaagd het al zo vaak opgediepte relaas van Annie, gebaseerd op een Amerikaans stripverhaal uit 1924, te transformeren tot een eigentijdse musical, maar bedienen zich wel heel erg van lange-halen-snel-thuistactieken. Ingenieus is het decor – schuivende panelen als vette knipoog naar de het stripverhaalverleden van Annie – maar technisch liep het bij de première bepaald nog niet soepel.

Twee vrouwen maken alles goed. De vurige Verkaik en de imponerende Verspaandonk. Wat een talent.

Musical: Annie

Door Mark Vijn Theaterproducties i.s.m. Theateralliantie
Gezien 1/12 Chassé Theater Breda
Te zien tournee

Meer over