PlusFilmrecensie

Falling for Figaro is de geijkte romcom: Millie zegt haar baan op, neemt zangles en ontmoet de charmante...

In de romantische komedie ‘Falling for Figaro’ besluit fondsbeheerder Millie haar hart te volgen. Ze laat zich in de Schotse Hooglanden klaarstomen om operazangeres te worden.

Elise van Dam
Millie (Danielle Macdonald, links) op zangles bij Meghan Geoffrey-Bishop (Joanna Lumley) in ‘Falling for Figaro’. Beeld
Millie (Danielle Macdonald, links) op zangles bij Meghan Geoffrey-Bishop (Joanna Lumley) in ‘Falling for Figaro’.

“Dit is niet wie ik wil zijn,” verklaart Millie (Danielle Macdonald). Ze werkt als fondsbeheerder bij een beleggingsmaatschappij, waar ze op het punt staat een grote promotie te krijgen. Maar in een vergaderruimte vol witte boorden, onder wie haar vriend Charlie (Shazad Latif), weigert ze die promotie en besluit haar lang gekoesterde droom om operazangeres te worden na te jagen.

Even lijkt Falling for Figaro te willen spelen met het gegeven dat Millie die stap zet vanuit een nogal bevoorrechte positie. Met de opmerkelijke onbezorgdheid waarmee ze haar baan opzegt en de vanzelfsprekendheid waarmee ze vervolgens hulp afdwingt bij het realiseren van haar droom, ondanks haar complete gebrek aan ervaring. Maar het blijft bij een paar sneren over haar verwende instelling en een morele les aan het einde. Verder volgt de film vooral het geijkte pad van de romcom.

In een afgelegen dorp in de Schotse Hooglanden gaat Millie op zangles bij Meghan Geoffrey-Bishop (Joanna Lumley), die na haar pensionering als operazangeres is getransformeerd tot de vleesgeworden minachting. Zij heeft ook de wat schuchtere Max (Hugh Skinner) onder haar hoede. Die ziet Millie aanvankelijk vooral als een concurrent voor de zangcompetitie waaraan ze beiden willen deelnemen, maar naarmate ze elkaar beter leren kennen – nu ja, vul zelf maar in.

Macdonald brak in 2017 door met haar hoofdrol in Patti Cake$, over een meisje dat in de achterbuurten van New Jersey droomt van een carrière als rapper, en neemt iets van haar ongekunstelde nuchterheid daarin mee naar de chique operawereld. Skinner is charmant als de sociaal onhandige Max en Lumley doet waar Lumley goed in is. Dankzij hen laat het nergens verrassende Falling for Figaro zich makkelijk wegkijken.

Falling for Figaro

Regie Ben Lewin
Met Danielle Macdonald, Joanna Lumley, Hugh Skinner
Te zien in Arena, Cinecenter, City, Filmhallen, Het Ketelhuis, De Munt, Pathé Noord

Meer over