Nieuws

Facebook verbiedt advertenties over verkiezingsfraude, extreemrechtse groepen en complotdenkers

Facebook heeft woensdag aangekondigd dat het advertenties verbiedt waarin wordt beweerd dat stemfraude wijdverbreid is. Ook worden advertenties van extreemrechtse milities in de VS zoals de Proud Boys en advertenties van de extreemrechtse complotdenkersgroep QAnon geweerd, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNBC.

Het Parool
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Onder de maatregel van het sociale media bedrijf, waaronder ook Instagram valt, vallen ook advertenties waarin de geldigheid van de uitslag van de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt betwist, of waarin twijfel wordt gezaaid over manieren van stemmen.

Het bedrijf ligt onder vuur sinds bekend werd dat het bij de vorige verkiezingen in 2016 advertenties toestond waarmee kiezers werden gemanipuleerd. Eerder verbood Facebook al berichten waarin vroegtijdig de verkiezingsoverwinning wordt opgeëist.

Het besluit van Facebook komt een dag nadat president Donald Trump het eerste verkiezingsdebat met zijn Democratische uitdager Joe Biden aangreep om ongefundeerde beweringen te herhalen dat er met de verkiezingen wordt gesjoemeld. Daarom wil Trump ook niet zeggen of hij het Witte Huis zal verlaten als hij verliest.

Tijdens het debat weigerde Trump ook om witte racisten te veroordelen en riep hij de extreemrechtse groep Proud Boys op om ‘paraat te staan’. Hoewel de president een dag later zei de groep helemaal niet te kennen, zag Facebook na het debat een ‘toename’ in content die gerelateerd is aan de neofascistische club, die door de burgerrechtenorganisatie Southern Poverty Law Center (SPLC) als haatgroepering is geclassificeerd.

Naast Proud Boys wordt ook QAnon harder aangepakt, aldus CNBC. Facebook verwijderde in augustus al honderden groepsaccounts die gelieerd zijn aan QAnon, een los verband van ultrarechtse complotdenkers die geloven dat de wereld wordt gerund door een kring van satanisten die het op president Donald Trump hebben voorzien en ondertussen een ondergronds pedofielennetwerk runnen.

QAnon-gerelateerde content zal naar beneden worden gehaald in de nieuwsfeed van gebruikers, kondigde Facebook aan. Omdat aanhangers van de theorie vaak communiceren onder het mom van kindveiligheid om meer mensen aan te trekken, gaat Facebook gebruikers die dergelijke zoektermen invoeren, voortaan doorgeleiden naar geloofwaardige bronnen omtrent kindveiligheid.

Extreemrechtse milities zijn in de VS de afgelopen maanden herhaaldelijk verantwoordelijk geweest voor geweld tegen Black Lives Matter-demonstranten, die sinds de gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd in mei door het hele land de straat opgaan om te demonstreren tegen racisme en buitensporig politiegeweld.

Meer over