Facebook sloopt chatfunctie: gebruikers moeten maar naar Facebook Messenger

Wie op zijn smartphone wil kunnen blijven chatten via Facebook, zal daar binnenkort de zelfstandige app Facebook Messenger (op iOS en Android) voor moeten gebruiken. Voor Europese gebruikers wordt de berichtenfunctie namelijk binnenkort uit de Facebook-app gesloopt.

Thomas van der Kolk
null Beeld anp
Beeld anp

Dat heeft Facebook bevestigd tegenover technologiesite The Verge. In een aantal Europese landen krijgen Facebookgebruikers vanaf vandaag bericht dat ze de berichtenfunctie van de Facebook-app over twee weken niet meer kunnen gebruiken. Volgens een woordvoerder gaat het niet om een test en zal de wijziging 'op enig moment in de nabije toekomst' voor alle landen gaan gelden. Voor chatten verwijst Facebook voortaan door naar Facebook Messenger.

Uitgebreid
Als een volslagen verrassing komt de wijziging niet. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg had al eerder te kennen gegeven dat hij de chatfunctie van de rest van zijn sociale netwerk wilde gaan scheiden. Hoewel Facebook er zelf niets over loslaat, ligt het voor de hand dat de functionaliteiten van Facebook Messenger als zelfstandige app zullen worden uitgebreid - onlangs rolde Facebook al een gratis belfunctie uit in Messenger. Tegelijkertijd kan de Facebook-app sneller en lichter worden gemaakt als de chatfunctie er eenmaal is uitgehaald. De chatfunctie in de standaard app werkt volgens Facebook nu nog suboptimaal.

Maar er zijn vermoedelijk ook andere drijfveren om de chatfunctie los te weken van de algemene Facebook-app. Ondanks het feit dat Facebook Messenger het in sommige landen beter doet dan WhatsApp, heeft de app veel concurrentie van onder andere Line, WeChat en Telegram Messenger. Als zelfstandige app kan Facebook Messenger die beter het hoofd bieden. In februari nam Facebook het populaire WhatsApp over voor 13,8 miljard euro, maar het bedrijf blijft dus ook flink inzetten op Facebook Messenger.

Veel gebruikers zullen niet blij zijn met het feit dat ze nu gedwongen worden om twee aparte Facebook-apps te gaan gebruiken. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen. Eigenaars van een oudere Android-smartphone met een beperkte geheugencapaciteit zullen voorlopig nog gewoon kunnen blijven chatten in de standaard Facebook-app. Dat geldt ook voor de apps op Windows Phone en tablets.

Facebook-oprichter en CEO Mark Zuckerberg Beeld AP
Facebook-oprichter en CEO Mark ZuckerbergBeeld AP
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over