Facebook ontkent belastingontduiking via Amsterdam

De sociale-netwerksite Facebook ontkent via een brievenbusfirma in Amsterdam de fiscus te ontduiken. Dagblad de Pers meldde vanochtend dat het bedrijf met een brievenbusmaatschappij in Amsterdam en een wirwar aan vennootschappen in onder meer Ierland en de Kaaimaneilanden Facebook van plan leek de verwachte miljardenwinsten bij de komende beursgang uit handen van de Amerikaanse fiscus te houden.

Redactie/ANP
© ANP Beeld
© ANP

Het kantoor van Facebook in Amsterdam had volgens De Pers alle kenmerken van een lege huls: er werken geen mensen. Dat klopt niet, zegt Facebook in een reactie. 'Facebook heeft sinds een jaar een Nederlands team werken in het Amsterdamse kantoor aan de Herengracht waar vanuit bedrijven worden geholpen met hun campagnes en andere activiteiten op Facebook. Het kantoor was eerder gevestigd aan de Herengracht 282, maar die ruimte werd al snel te klein en is om die reden enkele maanden geleden verhuisd naar een groter kantoor, verderop op de Herengracht.'

Volgens het bedrijf is er ook geen sprake van belastingontduiking.

Geld via Nederland sluizen zou voor Facebook veel financiële voordelen hebben. Geen land ter wereld heeft zoveel belastingverdragen als Nederland, wat het mogelijk maakt rente-, royalty- en/of dividendstromen tegen een relatief laag tarief of zelfs onbelast naar Nederland te halen uit andere landen. Interest en royalty kunnen door het belastingverdrag met de VS weer onbelast van Nederland naar Delaware worden gezonden.

Meer over