Facebook: geen seks, maar wel vermorzelde schedels

Amine Derkaoui, een voormalig werknemer van Facebook wiens taak het was om aanstootgevende inhoud weg te filteren, heeft documenten gelekt met regels waaraan hij zich tijdens zijn werkzaamheden moest houden. Daaruit blijkt dat 'onzedige' foto's meteen moesten worden weggefilterd, maar dat Facebook geen probleem heeft met racistische reacties indien ze humoristisch zijn, ook foto's van zwaargewonde lichamen zijn geen probleem.

Redactie
null Beeld

Dit meldt de Amerikaanse website Gawker.

De Marokkaanse man werkte niet rechtstreeks voor Facebook, maar wel voor een firma die instaat voor de moderatie op de sociale netwerksite. Daardoor verdiende de man amper één dollar (0,7 euro) per uur. Het document met regels dat Derkaoui doorspeelde aan Gawker, geeft inzage in de gedetailleerde instructies.

Over seks en naaktheid is Facebook duidelijk: niets mag. Zelfs niet wanneer 'onzedige' delen worden afgeschermd. Als er nog maar de kleinste aanzet tot seks wordt gegeven, moet de foto verwijderd worden. Dat geldt ook voor tekeningen en cartoons.

Waar de Facebook dan weer helemaal geen problemen mee lijkt te hebben, zijn vermorzelde schedels, of zwaargewonde lichamen en ledematen. De moderatoren moeten wel ingrijpen als er ingewanden getoond worden.

Volgens het document van maar liefst zeventien pagina's, zijn 'versusfoto's' ook verboden. Dat zijn foto's waarin twee personen naast elkaar worden afgebeeld, en de bezoekers kunnen stemmen op één van de twee. Raar, wanneer we weten dat oprichter Mark Zuckerberg ooit een website met alleen maar versusfoto's heeft gemaakt toen hij nog aan Harvard studeerde.

Meer over