Eye toont andere kant van David Lynch: de kunstenaar

Regisseur David Lynch is zijn car­rière begonnen als kunstenaar. Reden voor Eye om dinsdag de animatiefilm te tonen die David Lynch in 1967 aan de kunstacademie maakte, gevolgd door de documentaire David Lynch: The Art Life.

Sophia Zürcher
David Lynch Beeld ANP
David LynchBeeld ANP

David Lynch is vooral bekend als regisseur van Mulholland Drive of Blue Velvet, of van de magistrale televisieserie Twin Peaks. Begin september werd de laatste aflevering uitgezonden, maar dat is geen begin van een Lynchluwe periode. In een documentaire en een tentoonstelling leren we een andere kant van hem beter kennen: Lynch de kunstenaar.

Lynch (1946) schildert nog altijd. Dinsdag vertoont Eye zijn eerste animatiefilm, Six Men Getting Sick (de titel dekt de lading), die Lynch in 1967 maakte aan de kunstacademie in Philadelphia, gevolgd door nog een korte film en de documentaire David Lynch: The Art Life van Jon Nguyen, Rick Barnes en Olivia Neergaard-Holm.

Lynch vertelt hierin over zijn jeugd en hoe hij kunstenaar werd. Ondertussen zien we het romantische beeld van een schilder aan het werk: een man die in zijn atelier verf smeert, rookt, zit en nadenkt.

Rasverteller
De verbanden tussen de herinneringen en zijn kunst worden niet uitgelegd, maar wel in beeld gebracht.

Als Lynch vertelt dat hij zijn eerste twee weken in Boston z'n appartement niet uit durfde en niets anders deed dan naar een transistorradio luisteren, wordt daarna een schilderij met een radio in beeld gebracht. Het is aan de diehardfans om de link te leggen met zijn films.

De rode draad is niet altijd duidelijk, maar gelukkig is deze zeventiger een rasverteller, die mooie, vreemde en surrealistische anekdotes oplepelt over zijn gelukkige kindertijd en turbulente puberteit.

De documentaire eindigt bij het maken van zijn eerste speelfilm, Eraserhead (1977). Liefhebbers van die cultklassieker kunnen vanaf 23 november hun hart ophalen aan een digitale 4K-restauratie.

Lynch' kunst in het echt zien kan vanaf november 2018, bij de grote
solotentoonstelling Someone Is In My House in het Bonnefantenmuseum Maastricht.

David Lynch: The Art Life, dinsdag in Eye. Vanaf 23/11 ook in andere bioscopen.

Meer over