Update

Eye Film Instituut nieuwe naam filmsector

Eind 2011 verhuist eye naar de IJ-oever in de wijk Overhoeks in Amsterdam-Noord, waar een nieuw gebouw met vier filmzalen en 1200 vierkante meter tentoonstellingsoppervlak verrijst. Beeld
Eind 2011 verhuist eye naar de IJ-oever in de wijk Overhoeks in Amsterdam-Noord, waar een nieuw gebouw met vier filmzalen en 1200 vierkante meter tentoonstellingsoppervlak verrijst.

AMSTERDAM - Vier grote Nederlandse filminstellingen opereren voortaan onder de vlag eye Film Instituut Nederland. Zo luidt de naam van de nieuwe organisatie die is ontstaan als gevolg van een fusie van het Filmmuseum, Holland Film, het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (NIF) en de Filmbank. Dat maakten de fusiepartners dinsdag bekend.

De oprichting is de uitkomst van een opdracht van minister van OCW Ronald Plasterk aan de filmsector om zich te verenigen in een nationaal instituut. Dat gebeurde eerder ook met sectorinstellingen als Muziek Centrum Nederland, Theater Instituut Nederland en het Nederlands Architectuurinstituut.

Het is de bedoeling dat eye in binnen- en buitenland het gezicht wordt van de film in Nederland. Het sectorinstituut richt zich zowel op het brede publiek als op de professionele filmwereld. Daarbij maakt het gebruik van de museale filmcollectie, restauratie- en onderzoeksexpertise en ervaring op het gebied van educatie en internationale promotie en marketing.

Eye-directeur Sandra den Hamer: ''Onze nieuwe naam is meer dan een knipoog en markeert een belangrijke stap in een veranderingsproces. Met de bundeling van krachten, de digitalisering van de filmcollectie en de bouw van een spectaculair nieuw onderkomen aan het IJ in Amsterdam hopen we een stevig fundament te leggen onder een eigentijds filminstituut, waar alles draait om kijken en zien.''

Minister Plasterk is opgetogen over de tot stand gekomen fusering. ''Film is een cultuuruiting met een brede basis en tegelijk hoge toppen. En Nederland is er goed in. Ik ben ervan overtuigd dat het sectorinstituut een forse impuls zal geven aan de filmcultuur in Nederland,'' aldus de minister.

Voor de nieuwe taken en activiteiten heeft het ministerie van OCW alvast een bijdrage van 350.000 euro toegezegd. Eenzelfde bedrag voor nieuwe activiteiten valt het nieuwe instituut jaarlijks toe uit het zogeheten btw-convenant dat minister Plasterk onlangs afsloot met de filmbranche.

Eind 2011 verhuist eye naar een nieuw gebouw (vier filmzalen, 1.200 vierkante meter tentoonstellingsoppervlak) aan de IJ-oever in de wijk Overhoeks in Amsterdam-Noord. Ido Abram, huidig directeur Binger Filmlab, leidt met ingang van 1 mei 2010 de nieuw opgerichte sector Communicatie. (HET PAROOL)

Meer over