Eye-directeur Sandra den Hamer krijgt Gouden Kalf

Sandra den Hamer, de directeur van filminstituut Eye, heeft het Gouden Kalf voor de Filmcultuur ontvangen. Het speciale beeld wordt onregelmatig uitgereikt aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur.

Den Hamer wordt geprezen omdat ze het lokale ziet in een internationale context. Beeld anp
Den Hamer wordt geprezen omdat ze het lokale ziet in een internationale context.Beeld anp

'Het lokale zien in een internationale context, dat is altijd Sandra's motto geweest', prijst het bestuur van het NFF Den Hamer. 'In dit motto is zij ook als directeur van Eye Filmmuseum Nederland trouw gebleven. Dat het prachtige gebouw van Eye er is gekomen danken we voor een groot deel aan haar doorzettingsvermogen en tactisch vernuft.'

Dat Eye, dat het filmische erfgoed van Nederland beheert, intussen een prominente plek heeft verworven tussen de internationale filminstellingen is aan Den Hamer te danken. 'Iedereen in filmland kent en waardeert haar. Ze staat bekend om haar nuchtere aanpak en haar tegendraads denken.'

IFFR
Sandra den Hamer (1959) studeerde Film- en TV-wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Tijdens haar studie werkte ze als vrijwilliger en parttime medewerker bij het Nederlands Film Festival, het Holland Festival en Holland Film.

In 1986 begon zij haar carrière bij het International Film Festival Rotterdam, waar ze begon als coördinator van CineMart en ze medeverantwoordelijk was voor de uitbouw van de CineMart tot eerste coproductiemarkt in Europa. Ze was ook mede-initiatiefnemer en jarenlang coördinator van het Hubert Bals Fonds, dat filmmakers in ontwikkelingslanden financieel ondersteunt. In 1992 werd ze benoemd tot adjunct-directeur.

Eerdere ontvangers
In 2000 werd zij, samen met Simon Field, benoemd tot directeur van het International Film Festival Rotterdam, waar ze in 2004 algemeen directeur werd. Vanaf 1 september 2007 is zij directeur van het Filmmuseum in Amsterdam, dat op 1 januari 2010 fuseerde met Holland Film, Nederlands Instituut voor Filmeducatie en de Filmbank tot Eye.

Het Gouden Kalf voor de Filmcultuur werd eerder onder meer uitgereikt aan producent Burny Bos, pr-koningin Monique van Schendelen, acteurs Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir, Jeroen Krabbé en Rutger Hauer, regisseurs Paul Verhoeven, Fons Rademakers, Joris Ivens en Bert Haanstra en Filmfonds-directeur Doreen Boonekamp.

Meer over