Extra geld voor kunst

AMSTERDAM - Ondanks de sombere financiële vooruitzichten trekt de stad de komende vier jaar miljoenen euro's extra uit voor kunstsubsidies. Dat blijkt uit het Amsterdamse Kunstenplan 2009-2012, dat vanmiddag werd gepresenteerd.

In totaal stopt de gemeente jaarlijks bijna 86 miljoen euro in de Amsterdamse kunstinstellingen, vier miljoen meer dan waar tot nu rekening mee werd gehouden. Cultuurwethouder Carolien Gehrels zegt te hopen 'dat iedereen zich dat realiseert' als straks in de stad en de gemeenteraad de discussie over het Kunstenplan losbarst.

Een aantal bekende instellingen wordt door de extra subsidies van een vrijwel zekere ondergang gered. Zo krijgt het Rozentheater bijna 4,5 ton en het Over het IJfestival anderhalve ton. Voor het Handtheater hebben de felle protesten van de laatste weken geresulteerd in een subsidie van bijna een ton.

Opvallend is dat het gemeentebestuur twee ton extra uittrekt voor het Holland Festival, waarmee het uiterst negatieve oordeel van de Amsterdamse Kunstraad naar de prullenbak wordt verwezen. Gehrels acht het festival van groot belang voor de stad.

Extra's zijn er onder meer ook voor de Waag Society (147.110 euro), het Asko/Schönberg (70.000 euro), het Nationaal Ballet (246.457 euro), het Concertgebouworkest (400.000 euro), het Rembrandthuis (135.924 euro), het Nederlands Filmmuseum (58.840 euro) en Toneelgroep Amsterdam (246.462 euro). Om kunst in achterstandswijken in Zuidoost en West te stimuleren is ruim 6,5 ton extra uitgetrokken.

In afwijking van een advies van de Amsterdamse Kunstraad moet een reeks (producerende) instellingen hun geld inleveren. Daaronder de bekende dansgezelschappen anoukvandijk (min 163.800 euro) en Leine & Roebana (min 218.400 euro). Zij worden voor subsidie verwezen naar het rijk.

Grote verliezer lijkt ook de Theatercompagnie aan de Kloveniersburgwal van Thieu Boermans. Het toneelgezelschap valt opnieuw buiten de prijzen. (MARCEL WIEGMAN)

Meer over