PlusExpositie

Expo Starhawk’s Backyard is een warme omhelzing van de natuur

De groepstentoonstelling Starhawk’s Backyard in Galerie Onrust van Gijs Frieling, Emma Talbot en Derk Thijs is een warme omhelzing die je blij de deur uit laat gaan.

Edo Dijksterhuis
Werk van Emma Talbot in de door Gijs Frieling beschil­derde galerie. Beeld Maite van Hellemont
Werk van Emma Talbot in de door Gijs Frieling beschil­derde galerie.Beeld Maite van Hellemont

Starhawk is het pseudoniem van ­Miriam Simos, een Amerikaanse ­milieuactivist en ecofeminist. In ­boeken en lezingen zet ze haar geloof in de aarde als levend wezen uiteen. Een wezen dat lijdt onder oorlog, egoïsme en mannetjes­putterij, maar dat genezen kan worden door spirituele aandacht en een zorgzame gemeenschap.

Starhawk’s Backyard is een goed­gekozen titel voor de huidige groepstentoonstelling bij Galerie Onrust. De presentatie ademt Simos’ kernwaarden uit alle poriën. Starhawk’s Backyard is een warme omhelzing, die je blij de deur uit laat gaan.

Dat komt vooral door de bijdrage van Gijs Frieling. In vier dagen tijd beschilderde de enige echte muralist van Nederland met zijn assistenten alle wanden van de galerie. Als het niet zo’n afgekloven term was, zou je kunnen zeggen dat het effect ‘immersief’ is. Je wordt er helemaal in ­opgenomen. In het verleden maakte Frieling expliciet religieuze afbeeldingen. Nu fladdert er hier en daar een geabstraheerde engel, maar is het de natuur die alle aandacht opeist. Slakken, vleermuizen, vlinders en een hert met sierlijk gewei bevolken een bos ondergedompeld in nachtelijk paarsblauw.

Frielings stijl is uit duizenden herkenbaar. Voorstellingen zijn opgebouwd uit snelle streken en vaak gespiegeld maar nooit volledig symmetrisch, waardoor alles los en licht blijft. In zijn decoratieve kracht doet het werk denken aan art nouveau, maar Frieling put ook uit oudere bronnen. Zo is de afbeelding van de aarde, in laagjes alsof je naar een dwarsdoorsnede kijkt, geïnspireerd op de Minoïsche cultuur uit de 12de eeuw voor Christus.

Precies zo beeldt ook Emma Talbot de aarde af. Op een meanderend kamerscherm schilderde zij een oud vrouwtje dat over die aarde struint. Ze verzamelt bessen, maakt vuur – de dagbesteding van jagers en verzamelaars. Ze is deels gebaseerd op Agafia Lykova, die sinds de jaren veertig een geïsoleerd leven leidt in de bossen van Siberië. Maar Talbot ziet er ook een mogelijke toekomst voor ons allemaal in, die niet per se een combinatie van hightech en milieu­vernietiging hoeft te zijn.

Van de drie exposanten verhoudt Derk Thijs zich het meest direct tot de natuur. Hij maakte beelden van hout dat gekapt is in de Kennemerduinen. Het was nog nat toen het zijn studio in kwam, zat nog vol wormen en kevers die pas na twee weken diepvries verdwenen waren. Thijs sneed er hybride figuren uit. Octopus­armen ondersteunen ballonhoofden, associaties variërend van Ghostbusters tot Afrikaans houtsnijwerk dringen zich op. En telkens weer dat gat in het voorhoofd: een Alziend Oog voor wie het wil zien.

Starhawk’s Backyard

Gijs Frieling, Emma Talbot, Derk Thijs
Waar Galerie Onrust, Planciusstraat 7
Te zien t/m 18/1

Meer over