Expo over Chagall, Picasso en Mondriaan in het Stedelijk

Het verblijf van Marc Chagall, Pablo Picasso en Piet Mondriaan in Parijs staat volgend najaar centraal in een grote tentoonstelling in het Stedelijk Museum.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Het museum laat zien hoe deze bekende, maar ook onbekende kunstenaar-migranten in de jaren 1900-1950 in de Franse hoofdstad leefden. Volgens het Stedelijk 'een tijd waarin vrijheid, openheid en kosmopolitisme lange tijd tegenover nationalisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme stonden'.

De expositie gaat volgens het museum onder meer over je weg vinden in een gepolariseerde samenleving en kunstwereld. In totaal zijn er meer dan tweehonderd werken te zien.

Chagall
Voor het eerst sinds zeventig jaar toont het Stedelijk tegelijkertijd een groot deel van het werk van Chagall dat het museum in eigen collectie heeft.

Naast de drie beroemde kunstenaars komen er op de tentoonstelling ook schilderijen, beelden, tekeningen, prenten, foto's en ontwerpen voorbij van onder anderen Kees van Dongen, Gino Severini, Wassily Kandinsky, Nicolaas Warb (alias Sophia Warburg) en Karel Appel.

Maria Lassnig
Het Stedelijk wil verder meer aandacht besteden aan vrouwelijke kunstenaars. Op dit moment is 4 procent van de collectie, in totaal zo'n 90.000 objecten, gemaakt door vrouwen.

De eerste grote overzichtstentoonstelling van Maria Lassnig (1919-2014), die vanaf 6 april te zien is, past in dat voornemen. De Oostenrijkse kunstenaar is internationaal een grote naam, maar in Nederland nog vrijwel onbekend.

De expositie met schilderijen, tekeningen, films en beeldhouwwerken van haar hand moet daarin verandering brengen. Het museum toont daarbij ook werk dat nooit eerder te zien is geweest.

Ook kunnen de bezoekers volgend najaar kennismaken met de Japanse affiches die het museum vorig jaar mocht kiezen uit het archief van de bekende Japanse drukker Dai Nippon Printers. Ze maken deel uit van een tentoonstelling met enkele honderden affiches uit Japan.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over