Expert UvA: Ontvoering Bolt 'onlogische actie' van ELN

In het licht van de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse overheid en het ELN is de ontvoering van Derk Bolt en Eugenio Follender "onlogisch'' en zelfs "provocerend'' te noemen.

door: ANP
Derk Bolt is met een collega ontvoerd in Colombia. Beeld anp
Derk Bolt is met een collega ontvoerd in Colombia.Beeld anp

Dit zegt Abbey Steele, docent aan de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in Colombia. Ze verwacht dat het duo snel wordt vrijgelaten en noemt de actie "niet typisch voor ELN".

De organisatie staat erom bekend gijzelingen als tactiek te gebruiken, maar de doelgroepen zijn meestal politiemensen en rijken en geen buitenlandse journalisten. Omdat de beweging niet met de gijzelingen wil stoppen, bereikten de in februari officieel begonnen vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse overheid en het ELN vrijdag een impasse.

'Indringers'
Volgens Steele lijkt toeval bij de ontvoering het meest voor de hand te liggen. De regio Catatumbo is een van de gevaarlijkste gebieden van het land. Mogelijk heeft een lokale commandant de journalisten als 'indringers' opgepakt en zit er verder geen politieke reden achter. Vorig jaar is in dezelfde regio een Spaanse journalist gevangengenomen, maar na zes dagen weer vrijgelaten.

Een ander door Steele geschetst scenario is dat de gijzelnemers horen bij hardliners van het ELN, die niets hebben met de vredesonderhandelingen. Zij zouden dan met de gijzeling hun macht tonen. Maar ook dan worden de twee weer vrijgelaten omdat het journalisten zijn en omdat het vasthouden van mensen erg lastig en duur is. Het vragen van losgeld acht Steele niet waarschijnlijk omdat dit slecht valt in de Colombiaanse publieke opinie.

Kees Koonings, expert op het gebied van Zuid-Amerika, onderkent deze scenario's. Ook hij vindt een gijzeling "onlogisch" en denkt niet dat de centrale leiding van ELN erachter zit. Koonings noemt de ELN een doorgaans hechte, sterk politieke groep.

Politieke eisen
Wel is het mogelijk, maar volgens beide experts onwaarschijnlijk, dat een kleine groep zich heeft losgemaakt en wel losgeld vraagt. Koonings verwacht dat "na een paar dagen onderhandelen de situatie door de ELN-top gecorrigeerd wordt".

Mochten er toch politieke eisen worden gesteld dan zou dat de onderhandelingen bemoeilijken, zegt Hans Slaman, directeur International Security Partners en expert in onderhandelingen. Dit omdat politieke eisen vaak niet realistisch zijn.

Alle drie de experts zijn het eens dat de Colombiaanse overheid er alles aan doet om de twee vrij te krijgen. Colombia, dat al een vredesakkoord heeft met de grotere beweging FARC, wil internationaal een positief beeld van het land oproepen.

Lees ook: Floortje Dessing geschokt door ontvoering Spoorloos-collega's

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over