Plus

Exit Slotervaartziekenhuis: laatste dagen vastgelegd op beeld

De dramatische gebeurtenissen rond de sluiting van het Slotervaart zijn met een kleine camera vastgelegd door co-assistent Sarah van der Lely. Het is voer voor een prachtige documentaire.

Bas Soetenhorst
null Beeld VPRO
Beeld VPRO

De ondergang van het Slotervaartziekenhuis is een journalistiek aansprekende casus. Op het moment suprême was medicijnenstudent Sarah van der Lely van de partij. Ze liep coschappen toen het ziekenhuis failliet ging.

Met een kleine camera legde ze de dramatische gebeurtenissen vast, soms zonder dat betrokkenen daar weet van hadden. In VPRO's Tegenlicht zien we zondagavond de beelden. Zoals van een baliemedewerkster die haar emoties de vrije loop laat tegenover de in verlegenheid ­gebrachte minister voor Medische Zorg Bruno Bruins.

De vele voorbeelden waarbij de patiëntenzorg te lijden heeft onder de abrupte sluiting maken het toch al een pijnlijke documentaire voor Bruins. Van de toegezegde 'warme overdracht' van patiënten blijkt in de chaotische praktijk geen sprake.

Er zijn vrolijk stemmende archiefopnamen waarop de ziekenhuisomroep voor een patiënte de nieuwe single van Conny Vandenbos afspeelt. In combinatie met Van der Lely's opnamen van bijeenkomsten waar directie en curator melden dat het over en uit is, en gesprekken met ­patiënten en medewerkers, biedt het voer voor een prachtige documentaire.

null

VPRO Tegenlicht: Exit Slotervaartziekenhuis
Te zien zondag om 21.05 uur op NPO 2

Zachte landing
Er zijn ook duiders aangezocht, ­onder wie een arts uit het MC Slotervaart, emeritus hoogleraar hematologie Peter Huijgens en Marcel Levi, oud-bestuursvoorzitter van het AMC. Zij krijgen alle ruimte voor een frontale aanval op zorgverzekeraar Achmea - met dochteronderneming Zilveren Kruis, waar het merendeel van de Slotervaartpatiënten was verzekerd, een van de hoofdrolspelers in het faillissement.

Nu biedt het faillissement zeker aanknopingspunten voor kritiek op de zorgverzekeraar. Met name de weigering mee te werken aan een 'zachte landing', waarbij het ziekenhuis nog een aantal maanden zou blijven draaien en gefaseerd zou sluiten, is moeilijk verklaarbaar.

De storm van kritiek die de verzekeraar over zich afriep en de hoge financiële en maatschappelijke kosten van het faillissement, maken het ongeloofwaardig dat Achmea vandaag de dag nog achter dat besluit staat.

Geruchtmakend
Maar met de turbulente geschiedenis van het Slotervaart kun je evengoed betogen dat de marktwerking en de positie van de verzekeraars slechts onderdelen vormden van een complexe mix die leidde tot de sluiting. Hoe valt anders te verklaren dat het kabinet al in 1982 - toen er in de verste verte geen marktwerking bestond - pleitte voor opheffen van het ziekenhuis?

Vanaf de opening werd het Slotervaart achtervolgd door verhalen over beddenoverschot, financieel wanbeheer, falende directies, kostbare interim-managers, miljoenentekorten en kibbelende artsen.

In latere jaren kwam daar het ­geruchtmakende bewind van Aysel Erbudak bij, toen het ziekenhuis ­eigendom was van de mysterieuze grondspeculant Jan Schram.

Ook na de overname door zorg­ondernemers Loek Winter en Willem de Boer was de koers van de directie bepaald niet onomstreden.

Die zaken komen nauwelijks aan bod in de uitzending. Dat Achmea als beklaagde niet eens om een weerwoord is gevraagd, is een journalistieke doodzonde.

Meer over