Plus

Ex-stripper Cardi B windt media om haar vinger

Als eerste vrouwelijke rapper scoorde de 25-jarige Cardi B deze week een tweede nummer 1-hit in de Verenigde Staten. Wat verklaart het succes van dit fenomeen?

Stefan Raatgever en Hannah Stöve
Cardi B bij het Met Gala in New York, mei dit jaar. Beeld Kevin Tachmann/Getty Images for Vogue
Cardi B bij het Met Gala in New York, mei dit jaar.Beeld Kevin Tachmann/Getty Images for Vogue

1. Cardi B slaat handig munt uit haar slechte jeugd
Een slechte jeugd is een goudmijn voor de songschrijver. Dat cliché blijkt voor Cardi B een belangrijk fundament onder haar succes.

Want Cardi B (echte naam Belcalis Almanzar, ze vernoemde zich naar haar favoriete drankje Bacardi) vertelt álles. Hoe ze zich als tiener in de ruige New Yorkse buurt The Bronx aansloot bij de bende van The Bloods en hoe ze als 18-jarige begon als stripper.

Die carrièrestap zag ze niet als vloek, maar juist als een sturing van God, zei ze later. Als stripper verdiende ze voldoende geld om overdag een opleiding te volgen en kon ze ontsnappen aan haar gewelddadige vriendje.

Bovendien leerde ze in de stripclub de basisbeginselen van het entertainment: het publiek bespelen en de aandacht vasthouden. De dochter van Puerto Ricaanse vader en een moeder uit Trinidad blijkt een intrigerend vat vol tegenstrijdigheden.

Ze is stijlvol en ordinair tegelijk. Komisch en serieus. Gevraagd naar de tijd waarin elk uitgetrokken kledingstuk een extra afbetaling van haar collegegeld betekende, zei ze: "Ik ben er trots op. Als iemand zijn kleren uitdoet, betekent dat niet dat die persoon geen brein heeft. Ik blijf erover vertellen tot iedereen dat begrijpt."

2. Ze maakt ongecensureerde straathiphop
Het fijne van de licht lijzige rapstijl van Cardi B: je kunt haar teksten woordelijk verstaan. Zo luisteren we op haar toepasselijk getitelde debuutalbum Invasion of Privacy naar haar ­ongecensureerde levensverhaal, haar ervaringen met dating-app Tinder en haar seksleven.

Op de track I Do deelt ze bedgeheimen: My ­­pussy is so good I said my own name during sex.

Maar de rapper zwengelt net zo makkelijk zwaardere onderwerpen aan. Haar eerste Amerikaanse nummer 1-hit Bodak Yellow gaat de boeken in als een hedendaagse feministische hymne. Het dr­­­aait om ambitie en hard werken, vindt Cardi B. Uiteraard geformuleerd in onverbloemde straattaal: What bitch is working as hard­­ as me?

Deze week bereikte ook I Like It de eerste plaats in de prestigieuze Billboardlijst: een zomerhit die een ode lijkt aan haar Caribische roots, een loflied op haar eigen succes. Het verhaal van het meisje dat geen geld had voor frisdrank en nu in en uit loopt bij de juwelier.

I like going to the jeweler, I put rocks all in my watch/I like texts from my exes when they want a second chance/I like proving niggas wrong, I do what they say I can't.

3. Ze weet de media als geen ander te bespelen
Sociale media zijn van gigantisch belang ­geweest voor de carrière van Cardi B, vooral Instagram. Een jaar of drie geleden begon ze er allerlei schaamteloze en komische foto's en filmpjes te plaatsen, en vertelde ze al open over haar verleden als stripper. Waar Cardi aan denkt, kwakt Cardi online.

Dat doet ze nog steeds: onlangs filmde ze zichzelf midden op straat in New York, terwijl ze hard lachend vertelt dat ze toch zo'n vreselijke last heeft van 'underboob sweat'.

Als Instagramcelebrity (ze heeft een duizelingwekkende 26,9 miljoen volgers) viel ze in 2015 op bij de makers van het realityprogramma Love & Hip Hop. De 'regular, degular, schmegular girl from the Bronx' was er twee seizoenen te zien en werd door haar hysterische, maar toch oprechte gedrag de lieveling van de show.

Sindsdien is Cardi B niet weg te slaan uit de bladen, blogs en talkshows. Haar optreden in Saturday Night Live, eind april, is haast legendarisch te noemen. Tijdens een intense uitvoering van Be Careful onthulde ze, gekleed in nauwsluitende witte jurk, voor het eerst haar babybuikje aan het publiek.

Met verloofde Offset, rapper en lid van hiphoptrio Migos, staat ze deze maand hoogzwanger op de cover van Rolling Stone Magazine.

4. Ze laat haar mening duidelijk horen
Cardi B's uitspattingen betreffen lang niet ­alleen platvloerse zaken. Ze is bijvoorbeeld een felle criticus van Donald Trump. In Rolling Stone noemde ze hem een 'madman' en zei niet te kunnen geloven dat hij nog president is.

In maart 2016 adviseerde ze haar Twittervolgers al om te stemmen op zijn concurrent: 'Vote for daddy Bernie, bitch.' Op Instagram pleitte ze voor een psychische test en hogere leeftijdsgrens voor wapeneigenaren. 'Ik snap niet waarom je hier wel een wapen mag hebben als je nog niet eens mag drinken.'

Een ander speerpunt is discriminatie en racisme in haar land. Op sociale media gaat ze er geregeld over los, maar ook op deftige gelegenheden is ze nooit bang haar scheur open te trekken.

Als presentator Jimmy Fallon haar introduceert als medepresentator van The Tonight Show, zegt ze meteen opgewekt: "Ik heb een nieuw album, én ik ben de eerste Late Night-co-host die geen witte man is."

Meer over