PlusGallery Viewer

Ex-galeriehouder Hans Gieles: ‘Samen kunst kopen heeft iets seksueels’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Hans Gieles (63), ex-galeriehouder van Vous Etes Ici, zou graag een enorme spin bezitten van Louise Bourgeois.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Lieven Hendriks, Blue (Ruffled series, 2019), Galerie Ron Mandos. Beeld GALLERY VIEWER
Lieven Hendriks, Blue (Ruffled series, 2019), Galerie Ron Mandos.Beeld GALLERY VIEWER

Wat betekent kunst voor u?

“Eigenlijk ben ik gefascineerd door alles wat uit menselijke gedachten of uit mensenhanden voort kan komen: auto’s, postzegels, schilderijen, architectuur, stoelen, muziek, een opmerking, een gedicht. Talent is niet iets dat je in staat stelt om iets te kunnen, maar iets dat woekert.”

Heeft u kunst van huis uit mee­gekregen?

“Mijn ouders hadden respect voor vormen van kunst, maar geen enkele waardering, laat staan betrokkenheid of passie. We gingen wel naar het Kröller-Müller Museum, daar vond ik inspiratiebronnen die ik mijn hele leven heb meegedragen, en we kregen het park erbij.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Sinds ik me als voormalig galeriehouder en kunstorganisator uit de kunstwereld heb teruggetrokken, informeer ik me vooral digitaal, ­online dus.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Ik sluip nog weleens een galerie ­binnen en ik ben vaak in het Stedelijk te vinden, vooral met nieuwe vrienden die ik iets kan vertellen over de collectie of over specifieke kunstenaars of stromingen.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Vroeger kocht ik vier of vijf keer per jaar, maar tegenwoordig niets meer, mijn uitkering stelt me daartoe niet in staat.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Ik vind het belangrijk dat partners het eens zijn. Wij kochten nooit iets zonder eensgezindheid. Weliswaar ben ik nu alleen, maar samen een kunstwerk kopen heeft bijna iets seksueels, een gemeenschappelijk hoogtepunt, waarna later, als naspel, het inlijsten/ophangen komt. Je vindt elkaar door de overeenstemming op een soort metaniveau. Het risico dat eenzame, eenzijdige aankopen winkeldochters worden in het gezin is heel reëel, al zijn daar natuurlijk de mooiste uitzonderingen op.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Altijd bij galeries. Op een beurs koop je trouwens ook bij een galerie, nooit op een veiling.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Marianne van Tilborg van Lumen Travo voert al jaren – tegen de klippen op, en volstrekt op eigen kompas – een beleid dat respect afdwingt. Bij Galerie Van Gelder krijg je altijd door en van de kunst – en af en toe van de galeriehouder zelf – op je sodemieter.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Terwijl ik geen grote tuin meer heb, zou ik toch graag een enorme spin van Louise Bourgeois bezitten. Daarnaast wil ik graag een mooi naaktwerk van John De Andrea. En, vooruit dan maar, Piano Lesson van Henri Matisse, omdat ik daar al mijn hele leven van moet huilen, maar dat zit vast in de collectie van het Moma.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Lieven Hendriks is een stuitend geweldige kunstenaar, maar hij heeft helaas nauwelijks sociale of anek­dotische eigenschappen in zijn werk. Veel kunstliefhebbers denken vaak dat zijn schilderijen afstandelijk zijn, maar ze zijn zo teer, zo menselijk, zo intelligent en zo lief en grappig.”

“Klaas Kloosterboer is de maestro van de Nederlandse schilderkunst. Zijn werk is van een ongenaakbare eerlijkheid, en dat laatste ook vooral tegenover zijn artistieke zelf, wat ook weer vorm krijgt in zijn schilderijen of ruimtelijke linnenconstructies.”

“Van de tegendraadse Zwitserse kunstenaar John Armleder, die het in de kunstmarkt best aardig doet, maar nog zwaar onderschat wordt, zou een voorname installatie, van welke aard dan ook, me zeer welkom zijn.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Hans Gieles, ex-galeriehouder Vous Etes Ici en voormalig organisator Amsterdam Drawing. Beeld Liv Ylva
Hans Gieles, ex-galeriehouder Vous Etes Ici en voormalig organisator Amsterdam Drawing.Beeld Liv Ylva
 
Meer over