Esther Verhoef wint Gouden Strop

Esther Verhoef heeft met haar roman Lieve Mama de prijs voor de beste Nederlands thriller gewonnen, De Gouden Strop.

Redactie
Esther Verhoef met haar prijs. Beeld ANP/Remko de Waal
Esther Verhoef met haar prijs.Beeld ANP/Remko de Waal

De winnaar werd bekendgemaakt op de Avond van het Spannende Boek. Verhoef krijgt 10.000 euro en een sculptuur gemaakt door Marianne van den Heuvel.

Uit 97 inzendingen nomineerde de jury onder leiding van tv-presentatrice Antoinette Hertsenberg vier boeken: Lieve Mama van Verhoef, Stille Grond van Hilde Vandermeeren, Drone van Bart-Jan Kazemier en Het Meisje op de Weg van Michael Berg.

De prijs is een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM). Verhoef was vier keer eerder genomineerd voor de Gouden Strop.

Lieve Mama was het best verkochte Nederlandstalige misdaadboek in 2015: er werden meer dan 125 duizend exemplaren van verkocht.

Spannende Boekenweken
Max van Olden won voor zijn boek Lieve Edelachtbare de Schaduwprijs, voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut. Hij kreeg hiervoor een geldbedrag van 1000 euro en een kunstwerk van Daan Jippes.

De Gouden Strop werd voor de dertigste keer uitgereikt, De Schaduwprijs voor de twintigste maal. Vorig jaar ging De Gouden Strop voor De Mythe van Methusalem van Jo Claes.

De Avond van het Spannende Boek vormt het begin van de Spannende Boekenweken. Die duren tot en met 19 juni. Simon de Waal schreef hiervoor het Geschenkboek Vector, dat de boekhandels tijdens de campagne in een oplage van 400.000 cadeau doen bij aankoop van tenminste 12,50 euro aan spannende boeken.

Meer over