Plus

Erik Dijkstra: 'Per Seconde Wijzer keek ik keek al toen ik elf was'

Erik Dijkstra begint maandagavond als presentator van Per Seconde Wijzer. "Het draait om de kandidaten."

Gudo Tienhooven
Erik Dijkstra, de nieuwe presentator van Per seconde wijzer. Beeld Koen van Weel
Erik Dijkstra, de nieuwe presentator van Per seconde wijzer.Beeld Koen van Weel

En dan word je ineens gevraagd voor een ware tv-klassieker...
Erik Dijkstra: "Ja, toen ze belden was ik ook een beetje verbaasd. Hoe kom je nu bij mij uit? Ik zie mezelf meer als maker, iemand die met een microfoon op pad gaat. Dit is toch een heel ander vak. Misschien dachten ze: die Vara-jongen heeft net als Driehuis een bril en is óók links geëngageerd."

Lang getwijfeld?
"Ik vind spelletjes en vooral pubquizzen heel leuk. En dit programma keek ik al toen ik elf was. Dit is wel een tv-monument, hè?!"

"Het werd verdorie ooit nog gepresenteerd door Berend Boudewijn! Het is ook een beetje ouderwets, ooit bedoeld ter verheffing van de arbeider."

"Met dat allemaal in het achterhoofd vond ik het best eng. Maar toch: ik ben ook al een tijdje gestopt met voetballen, maar als Ronald Koeman morgen belt, ben ik beschikbaar!"

U maakte vervolgens een proefuitzending. Hoe beviel dat?
"Fantastisch, maar ook best moeilijk. Je moet wel scherp wezen."

"Het is makkelijk wanneer een kandidaat alles in één keer goed heeft, maar zodra ze gaan husselen - 'waar ik het AD zie, bedoelde ik De Telegraaf en andersom...stop de tijd!' - ontstaat er een soort paniek. Dan krijg ik het ook benauwd."

Vaker gevraagd voor presentatie-klussen?
"Valt mee. Ik ben wel ooit gevraagd mee te doen aan Expeditie Robinson, maar waarom zou ik?"

"Dan val je eerst 10 kilo af om vervolgens weer 30 kilo aan te komen, zo begrijp ik althans van oud-deelnemers. Dat is alleen al een goede reden niet mee te doen."

Kan u het eigenlijk een beetje? Quizmaster zijn?
"Oh, jawel hoor. Ik heb met Bureau Sport ook al drie keer een eindejaarsquiz gedaan. En ik ben al jaren 'ring-speaker' bij boksgala's, dus ik weet ook hoe je de spanning opvoert. Al zeg ik het zelf."

Ter voorbereiding nog met Kees Driehuis gesproken?
"Nee, ik weet dat Kees langer had willen doorgaan, maar nu met pensioen is. Daar wil ik hem niet mee lastigvallen."

We kennen u als iemand die scherp en geestig uit de hoek kan komen. Gaan we dat hierin terugzien?
"Ik ben vooral de aangever en hier en daar een tikkeltje scheidsrechter. Verder is het mijn taak om iedereen zich senang te laten voelen. Dat is in beginsel veel belangrijker dan een zekere presentatiestijl. Dat komt vanzelf wel."

"En Per Seconde Wijzer draait om de kandidaten."

"Ik vind het trouwens wel charmant dat dit een quiz is zónder bekende Nederlanders. Want ik denk wel eens: we zien ze heel veel en willen we dat eigenlijk wel?"

"Makers werpen blokkades op voor 'gewone' kijkers. Hier is wél ruimte voor meneer De Boer uit Appelscha."

Wat gaat u naast Per Seconde Wijzer nog meer doen?

"Bureau Sport gaat door, hopelijk op tv, maar in elk geval op de radio, ik schuif vast weer eens aan bij De wereld draait door en ik ga naar het buitenland voor een serie over politiek leiders in Zuid-Amerika."

Kees Driehuis presenteerde in bijna 30 jaar liefst 794 afleveringen. Wat is uw ambitie?
"Toen ik de proefuitzending opnam, kwam de eindredacteur enthousiast naar me toe met de kreet: 'Dit kan je makkelijk tot je 67ste doen, Erik!' Daar moest ik erg om lachen. Of het gaat gebeuren? Uh, goed als ik eerst dít seizoen doe?"

Per Seconde Wijzer: maandagavond, 19:50 uur op NPO 2.

Meer over