Han Lips kijkt tv

Erica Terpstra fungeerde bij Op1 als vrolijke noot

Han Lips schrijft elke dag over wat hem is opgevallen op tv. Vandaag: Erica Terpstra bij Op1.

Han Lips
null Beeld Op1, NPO1.
Beeld Op1, NPO1.

Terwijl virologen, hoogleraren en Diederik Jekel in alle praatprogramma’s waarschuwden dat corona nog altijd onder ons is, pakte Lips de tv-gids van precies een jaar geleden erbij. We keken naar de WK zwemmen, kregen een vakantiegevoel van We zijn er bijna! en Jinek besprak de Kruijswijkkoorts – zou de kleerhanger van Nuenen de Tour winnen? In plaats daarvan zapte Lips nu langs herhalingen van Obese, Lauren!, Verborgen verleden, Typisch: Dwingeloo en een compilatie van Heel Holland Bakt. Het kan verkeren.

Om het uitblijven van een sportzomer enigszins te compenseren, waren Erica Terpstra en Henk Grol aangeschoven in Op1 om een eerbetoon aan Tokio te brengen. Een item over een stad waar Olympische Spelen vanaf morgen níét plaatsvinden, in een land waar je vooralsnog alleen naartoe mag voor noodzakelijke reizen. Lips vond het een opmerkelijke keuze, maar vooral Terpstra bleek een dankbare gast. Terwijl Ab Osterhaus nog pleitte voor het afdwingen van coronamaatregelen om ook jongeren weer in de pas te krijgen, stond Terpstra al te popelen om het over een andere boeg te gooien. “Jongeren kijken geen tv. Je moet een influencer zoeken, een atleet of rapper.”

Speciaal voor de uitzending had Terpstra haar olympische medailles opgedoken en ze had ook de beelden van haar deelname aan de Spelen in Tokio van ’64 teruggekeken. Die kregen we niet te zien, maar haar terugkeer naar de stad in 2012 flitste wel even voorbij: “Dit is zo mooi man! Hier zouden we knallen voor het leven.”

Toen Carrie ten Napel en Charles Groenhuijsen haar vroegen iets bemoedigends te zeggen tegen judoka Grol en de uitzending positief af te sluiten, vermoedde Lips sterk dat Terpstra vooral was uitgenodigd om te fungeren als vrolijke noot na de discussies over mondkapjes en boerenprotesten. Vooruit, het werkte.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over