Eric van t Hoff

PlusGallery Viewer

Eric van ’t Hoff: ‘Hedendaagse kunst is eeuwig kijkplezier’

Eric van t HoffBeeld -

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Eric van ’t Hoff verzamelt Nederlandse kunst vanaf 1945.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen

Wat betekent kunst voor u?

“Hedendaagse kunst is voor mij ­eeuwig kijkplezier, natuur gemaakt door de mens, het opzijzetten van je vaste kijkpatroon om nieuwe beeldvormen te ontdekken. Kunstenaars zijn visionairs die ons vandaag de toekomst laten zien. Kunst hebben wij niet nodig, maar zonder kunst zou het leven erg grijs zijn.”

Kreeg u kunst van huis uit mee?

“Als kind heb ik met mijn ouders rond de Middellandse Zee gewoond, in Istanboel, Beiroet en Casablanca. Musea heb ik toen niet veel gezien, laat staan hedendaagse kunst­galeries, wel veel Griekse en ­Romeinse vindplaatsen.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Ik lees graag recensies van tentoonstellingen, interviews met kunstenaars, curatoren en museum­directeuren. En ik houd vooral van verhalen van andere verzamelaars en kunstliefhebbers.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Vroeger alleen in musea, omdat ik galeries veel te elitair en te intel­lectueel vond. Nu ga ik graag naar musea zoals het Stedelijk of De Pont in Tilburg, of naar beurzen zoals Art Rotterdam en Unseen, maar het liefst bekijk ik kunst in een galerie of bij de kunstenaar zelf. Dan word ik minder afgeleid en sta ik opener voor wat ik hoor en zie.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik geef mijzelf elk jaar een vast budget, soms kan ik daar maar één werk van kopen, andere jaren meerdere. Altijd uniek. Ergens zegt een stem in mij dat ik de enige mag zijn die dat werk thuis mag hangen.”

Waar koopt u dan: in de galerie, op een beurs, een veiling of online?

“Omdat onze collectie zich richt op Nederlandse kunst vanaf 1945, ­komt ook een aantal schilderijen, gouaches en beelden van veilingen en kunsthandelaren. Hedendaagse werken heb ik vroeger bij de kunstenaar zelf gekocht, maar tegenwoordig worden al mijn favoriete kunstenaars vertegenwoordigd door een galerie.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik meestal de eerste ben die ­verliefd raakt op een kunstwerk, maar gelukkig is mijn vrouw Sophie een ware kunstliefhebster, die mij de aankoop vaak gunt.”

Is er een galerie waarmee u een ­speciale band hebt?

“Ik wil er drie noemen met wie wij een specialere band hebben dan ­gemiddeld: Gerhard Hofland, Van Gelder en Andriesse Eyck. Bij hen voelen Sophie en ik ons altijd ­welkom, tot niets verplicht, gewoon kijken, bijpraten en soms iets kopen.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk kopen?

“Een groot olieverfschilderij van ­René Daniëls. Wij hebben van hem al twee kleine gouaches op papier. Hij sluit wat mij betreft het rijtje af van Rembrandt, Van Gogh, Mondriaan, Karel Appel en Jan Schoonhoven. De manier waarop hij tijdens de jaren tachtig heeft gedurfd om figuratieve kunst weer tot leven te brengen, is uniek in de wereld.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Marijke van Warmerdam –te zien in Galerie Van Gelder – maakt cerebrale kunst die voor iedereen herkenbaar is. Sarah van Sonsbeeck, in Annet ­Gelink Gallery, is een hedendaagse Zerokunstenaar, die goud pijnlijk mooi maakt. In dezelfde galerie hangt werk van Rezi van Lankveld, een abstracte actionpainter die zich laat verassen door verf op het doek te laten vloeien.”

Mistakes I've made and remade #6, 2017 Beeld Sarah van Sonsbeeck
Mistakes I've made and remade #6, 2017Beeld Sarah van Sonsbeeck

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Meer over