PlusAchtergrond

Ergernis rond Gouden Radioring: ‘Je gaat toch niet bedelen om een prijs?’

SlamFM-dj Bram Krikke viel vorig jaar in de prijzen.  Beeld ANP Kippa
SlamFM-dj Bram Krikke viel vorig jaar in de prijzen.Beeld ANP Kippa

Enkele vooraanstaande dj’s ergeren zich aan collega’s die ‘bedelen’ om stemmen voor de Gouden RadioRing. Het gala, dat donderdag voor de 14de keer plaatsvindt, heeft weinig met radio te maken, vinden zij.

Gudo Tienhooven

Radiopresentator Rob van Someren wil niet overkomen als een zuurpruim. Hij uit zijn kritiek voorzichtig, ook omdat zijn eigen Radio 10-programma Somertijd is genomineerd voor de Gouden RadioRing. “Ik ga naar het gala om onze fans te laten zien dat we hun steun waarderen, maar die Ring win ik toch niet.”

Welke radioshow wél wint? Van Someren en collega’s weten het zeker: Club Ondersteboven van SlamFM. Dat heeft alles te maken met presentator Bram Krikke. De YouTubepersoonlijkheid kan leunen op zijn bijna miljoen (veelal jonge en online actieve) volgers op sociale media.

Krikke won vorig jaar ook de Zilveren RadioSter Man. Hij versloeg zelfs Edwin Evers, die hem in luistercijfers mijlenver voorbijging. “Hier staat het failliet van de prijs,” zei Krikke tijdens zijn ironische speech.

De verkiezing bestaat uit twee rondes. In de eerste kan het publiek online op een longlist met alle radioprogramma’s één favoriet aanvinken. Daar rollen vijf genomineerden uit.

Dat zijn dit jaar naast Club Ondersteboven en Somertijd, ook Ekdom in de Morgen (Gerard Ekdom, Radio 10), Mattie en Marieke (Mattie Valk en Marieke Elsinga, Qmusic) en Veronica Inside (met onder anderen Wilfred Genee). Meteen na de bekendmaking van de genomineerden (op 20 januari) kon via radioring.nl op de programma’s worden gestemd.

Jaarlijkse discussie

Dat dj’s hun fans moeten mobiliseren om hun stem uit te brengen stuit op kritiek. NPO Radio 2-presentator Ruud de Wild, zei in RTL Boulevard, waar genomineerde Marieke Elsinga bij was: “Fuck, je gaat toch niet bedelen om een prijs?”

Zijn collega-dj Wouter van der Goes (Wout2day, NPO Radio 2): “Ik voel me zeer ongemakkelijk bij het roepen om stemmen, dus ik doe dat niet. De Ring win ik daardoor nooit.”

“Misschien moet een vakjury de genomineerden bepalen,” zegt Van der Goes. Volgens Rob van Someren moeten luistercijfers meetellen.

Arjan Snijders is de geestelijk vader van de Gouden RadioRing. In 2017 stopte hij met de organisatie omdat hij ‘het gezeur helemaal beu was’. Volgens Snijders zijn pittige discussies over de stemformule jaarlijkse kost.

“Ook AvroTros (de omroep die de verkiezing organiseert, red.) wilde de regels aanpassen. Edwin Evers moest vaker kunnen winnen, vond men.”

Snijders begrijpt de kritiek wel. “Maar er is slechts één remedie. Representatief onderzoek onder luisteraars. Dan weet je welk programma het populairst is. Het levert jaren op rij dezelfde winnaar op. Je sluit de kleinere shows uit, die nu soms komen bovendrijven.”

Kinderachtig

Rob van Someren, Wouter van der Goes en Arjan Snijders benadrukken blij te zijn met de aandacht voor het medium radio. “Kinderachtig gedrag van Ruud de Wild,” zegt Giel Beelen (Veronica). “Hoe je de RadioRing ook inricht, het blijft een beetje oneerlijk. Laten we lekker een avondje radio vieren.”

AvroTros houdt het bij een schriftelijke reactie. ‘Er zijn ook Marconi Awards, dat zijn juryprijzen. De Zilveren Sterren en de Gouden Ring zijn publieksprijzen. Elk jaar evalueren we het gala en de bijbehorende stemprocedure. Dat zal ook nu gebeuren.’

Meer over