Plus

Er is maar één Mister Entertainment: Albert Verlinde

Albert Verlinde (55) stapt na vijftien jaar op bij RTL Boulevard. Veel BN'ers zullen opgelucht zijn over het vertrek van de nationale roddelkoning - al zullen ze dat niet toegeven.

Joep School en Gudo Tienhooven
Verlinde keert in een andere rol terug bij RTL Beeld Linda Stulic
Verlinde keert in een andere rol terug bij RTLBeeld Linda Stulic

Het was groot, nee, eigenlijk heel groot nieuws. Albert Verlinde stopt na vijftien jaar en 2600 afleveringen bij RTL Boulevard. Zelfs premier Rutte had het gepast gevonden Verlinde persoonlijk te bedanken voor zijn trouwe dienst. Verlinde: "Hij keek regelmatig, net als veel andere Nederlanders. Dat is nu voorbij."

Voor de pers was Verlinde niet bereikbaar: RTL hield het bij een communiqué en bij de Boulevarduitzending waarin 'Mister Entertainment' uitlegde de verhuizing van RTL Boulevard naar het Leidseplein aan te willen grijpen als geschikt moment om te stoppen.

Opvallende bekendmaking
De geregisseerde bekendmaking is een bijzondere keuze voor een man die zelf altijd nadrukkelijk een reactie van eenieder wenste op de geboorte van een kleine spruit, een pijnlijke scheiding of een keihard faillissement. Zelfs wanneer de persoon in kwestie die reactie helemaal niet wenste te geven.

Er zijn voorbeelden genoeg. Toen Verlinde in 2009 bewakingsbeelden toonde van een zoenende Wesley Sneijder en Yolanthe Cabau van Kasbergen in een parkeergarage, zetten critici hardop vraagtekens bij die werkwijze: zijn dergelijke beelden daarvoor bedoeld?

Of in maart 2009, toen Verlinde in Boulevard 'exclusief' berichtte over de zwangerschap van Katja Schuurman. Een week later bleek dat ze een miskraam had gehad.

Scoop
Achteraf bood Verlinde zijn excuses aan en zei hij door het voorval voorzichtiger te zijn geworden. "Als mensen zelf zeggen dat ze het niet naar buiten willen hebben, omdat ze de veilige grens nog niet hebben bereikt, doen we het niet meer."

Op verzoek vielen er afspraken te maken - als hij maar de scoop had.
Zelf had hij er in 2013 waarschijnlijk liever ook niet gezeten, toen PowNed had bericht over het vreemdgaan van zijn echtgenoot en toenmalige burgemeester van Maastricht Onno Hoes. Maar hij deed het wel, en las een dichtgetimmerde verklaring voor waarin hij vertelde hoe moeilijk het soms is een relatie in stand te houden. Verlinde werd langzaam milder, leek het, en minder vinnig.

Gepeur en gewroet
Ondanks het gepeur in de privélevens van tout bekend Nederland zijn er opvallend weinig echt grote ruzies ontstaan. Ja, hij kreeg de bijnaam Kwalbert, maar geschillen waaiden vaak ook snel weer over.

Uit angst voor meer gewroet? "Er zijn altijd uitzonderingen, maar de meeste sterren snappen nu dat je vooral sterk wordt als je ook dingen van je privéleven deelt," zegt Boulevards vaste royaltyverslaggever Marc van der Linden, die in 2001 samen met Verlinde, Beau van Erven Dorens en Peter van der Vorst aan de wieg stond van het programma.

Niet gevreesd
"Bij een huwelijk wordt de pers tegenwoordig gewoon uitgenodigd. Alleen beseft niet iedere ster dat je vervolgens de scheiding ook moet brengen. Toch denk ik oprecht dat Albert niet werd gevreesd."

Of dat klopt, is de vraag. Velen zullen er zeker niet minder om slapen nu hij zijn vertrek heeft aangekondigd. De inzet van inval-Alberts Mattie Valk en Marjolein Keuning ten spijt - er is, zoals RTL-programmadirecteur Erland Galjaard het noemt, maar één Mister Entertainment.

Verlinde werd langzaam milder, leek het, en minder vinnig Beeld Linda Stulic
Verlinde werd langzaam milder, leek het, en minder vinnigBeeld Linda Stulic

Dat vindt Verlinde zelf overigens ook. Uit een ouder interview: "De spil van het programma (Boulevard) ben ik. Als het tempo vertraagd of versneld moet worden, dan maak ik bijvoorbeeld een grap of stel een extra vraag. En het is moeilijker gebleken om mij te vervangen dan de anchorman." Niemand was er ook met zo veel nummers van BN'ers in zijn telefoon.

Winston Gerschtanowitz, Beau van Erven Dorens en - een nieuw gezicht - Ruben Nicolai nemen straks ieder steeds een week lang de presentatie voor hun rekening. Luuk Ikink komt over van RTL Late Night en zal dagelijks aan de desk verschijnen.

RTL Live
Verlinde, die ook druk is als theaterproducent, verdwijnt niet van het scherm. Hij is met RTL in gesprek over een nieuwe samenwerking: volgens Angela Groothuizen zou dat zomaar kunnen betekenen dat Verlinde haar collega wordt bij het nieuwe RTL Live.

Op 27 augustus schuift Verlinde voor het laatst aan bij Boulevard. Het zal die dag weer groot nieuws zijn.

Lees ook: Ruben Nicolai en Luuk Ikink nieuwe gezichten RTL Boulevard

Meer over