PlusVoor alle leeftijden

Enne Koens snapt hoe een kinderhoofd werkt

Sommige kinderboeken ontstijgen de doelgroep die in de genrenaam besloten ligt. In deze rubriek licht Joukje Akveld boeken uit voor een publiek zonder ­bovengrens. Deze week: Vanaf hier kun je de hele wereld zien van Enne Koens (Luitingh-Sijthoff, € 15,99).

Joukje Akveld
null Beeld -
Beeld -

Wie is Enne Koens?

Enne Koens is oorspronkelijk theatermaker, maar tegenwoordig is ze vooral schrijver en dan in de eerste plaats van kinderboeken. Haar vorige jeugdboek, Die zomer met Jente, werd bekroond met een Vlag & Wimpel en Ik ben Vincent en ik ben niet bang werd genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis.

Over wie gaat dit nieuwe boek?

Over Deetje. Negen jaar oud, dochter van een alleenstaande moeder die uiterlijk niets met haar gemeen heeft: ‘Als je ons zou omdraaien bij memory, dan was je beurt zeker voorbij.’ Dat begint te wringen. Hoe kan het dat Deetje een kleurtje heeft en haar moeder niet? Ze moet wel geadopteerd zijn. Of gestolen – Deetje heeft een levendige fantasie. Die gaat regelmatig met haar aan de haal. Zoals die dag dat ze een brief vindt die ‘retour afzender’ is gestuurd en gericht is aan iemand die erg wordt gemist. Het ­oorspronkelijke adres is doorgekrast en de naam van de afzender is onleesbaar. Deetje gaat op onderzoek – en komt uiteindelijk bij zichzelf uit.

Het thema klinkt bekend.

Koens’ nieuwste doet inderdaad denken aan Het werkstuk van Simon van der Geest waarin ook een donker meisje van een witte moeder op zoek gaat naar haar roots. Het verschil is dat Deetje lang op het spoor van adoptie blijft zitten voor ze beseft dat ze haar huidskleur ook van haar vader kan hebben. Daarnaast riep het boek bij mij Op zoek naar Violet Park van Jenny Valentine in herinnering. Daarin triggert een gevonden urn de zoektocht van de hoofdpersoon naar zijn eigen identiteit, bij Koens is dat de brief.

Wat maakt het boek boeiend voor volwassenen?

Koens’ stijl. Die is ongedwongen met af en toe een mooie, originele observatie. Ze plaatst je met haar verhalen direct in de gebeurtenissen, tegelijk voert ze je overtuigend mee in de gedachtewereld van haar personages. Koens snapt hoe een kinderhoofd werkt. Door haar empathische stijl zijn haar boeken altijd een plezier om te lezen.

Meer over