PlusCabaretrecensie

Enigszins ongemakkelijke conclusie: Veldhuis & Kemper zijn los van elkaar op hun best

Al 20 jaar vormen Veldhuis & Kemper een bijna onafscheidelijke theatertweeling. Toch zijn hun individuele verhalen in Hou dat vast het leukst.

Mike Peek
Omdat iedereen het doet, besluiten in ‘Hou dat vast’ ook Veldhuis & Kemper een podcast te beginnen. Beeld Bob Bronshoff
Omdat iedereen het doet, besluiten in ‘Hou dat vast’ ook Veldhuis & Kemper een podcast te beginnen.Beeld Bob Bronshoff

Met hun vorige programma, Geloof ons nou maar, ruilden Veldhuis & Kemper het wat gelikte niets-aan-de-handcabaret in voor een serieuzer onderwerp. Ze voerden een oprechte discussie over hun vriendschap. Dat leverde een erg fijne voorstelling op, die het duo pardoes een nominatie voor de Poelifinario bezorgde.

In Hou dat vast gaan ze op dezelfde weg verder. Omdat iedereen het doet, besluiten ook Veldhuis & Kemper een podcast te beginnen. Ze hopen er tijdens het gesprek achter te komen hoe goed ze elkaar nou echt kennen en bespreken ook andere relaties die het leven kleur geven.

Hameren op sentiment

Helaas zijn de dialogen minder spannend dan de vorige keer. Zo krijgt een rode draad – waarom heeft Veldhuis geen surpriseparty georganiseerd voor Kempers vijftigste verjaardag? – nooit voldoende gewicht. Hetzelfde geldt voor veel liedjes. Daarin komen grote thema’s langs, zoals dementie. Hoewel de nummers fraai zijn gecomponeerd, hameren ze vooral op sentiment. Echt indringende zinnen hoor je nauwelijks.

Toch is de voorstelling zeker niet zonder charme. Een van de vernieuwingen in Geloof ons nou maar was dat de heren los van elkaar verhalen vertelden waarin de ander geen rol speelde. Dat smaakte terecht naar meer.

Veldhuis deelt een mooie herinnering aan het jeugdvriendinnetje dat hij ontmoette tijdens een vakantie. Kemper gaat daar nog overheen met een prachtig, tweedelig relaas over een reisje dat hij maakte met zijn bejaarde vader. Het zette hun relatie volledig op zijn kop.

Zo komen we bij een wat ongemakkelijke conclusie: het lijdt geen twijfel dat Veldhuis & Kemper dikke vrienden zijn, maar in Hou dat vast blijken ze los van elkaar op hun best.

Hou dat vast

Door Veldhuis & Kemper
Regie Geert Lageveen
Gezien 28/4, Theater aan de Schie
Te zien 14-18/6, De Kleine Komedie

Meer over