Plus

Emma (14) is niet alleen transgender in de serie ‘Jos’: ‘Dit is wie ik ben, ik kan niet wachten op de operatie’

Emma Duine speelt de rol van transgender dochter Maxime in de AvroTros tv-serie Jos, met Diederik Ebbinge in de hoofdrol. En ze is zelf ook transgender.

Iris van den Boom
Emma Duine op 11-jarige leeftijd, op een prijswinnende foto in een wedstrijd voor National Geographic. De subtiliteit waarmee Emma's verhaal verteld wordt op deze foto raakte de jury. Beeld Colette Lukkassen
Emma Duine op 11-jarige leeftijd, op een prijswinnende foto in een wedstrijd voor National Geographic. De subtiliteit waarmee Emma's verhaal verteld wordt op deze foto raakte de jury.Beeld Colette Lukkassen

De draaidagen zitten er alweer lang en breed op, dus nu de serie op NPO 3 te zien is, kan Emma op de bank rustig naar zichzelf kijken. “Heel gek om jezelf zo terug te zien,” vertelt ze thuis in de woonkamer in Hoogland.

Die zoenscène uit aflevering 6 opeens groot op tv is toch een tikkeltje ongemakkelijk. “Het was mijn eerste zoenscène ooit. Ik heb nog geen acteerervaring. Maar ik werd goed begeleid. Sowieso is er bij zulke scènes altijd een intimiteitscoach aanwezig, om ervoor te zorgen dat alles oké gaat.”

“Niels van Rijswijk, met wie ik die scène moest doen, is gay, dus dat maakte het voor ons allebei misschien wat gemakkelijker. Wat minder beladen, of zo. Aan hem hadden ze gevraagd: vind je het oké als je met een transgender moet zoenen? Wat een irritante en ongepaste vraag! Moet dat erg zijn dan? We zijn, dacht ik, al ver met de acceptatie van transgenders in Nederland. Dan lijkt me deze vraag vrij onnodig.”

Ze neemt snel gas terug. “Niet dat het me raakt of kwetst, hoor. En Niels was er helemaal oké mee, voor hem is het totaal geen issue dat ik transgender ben.”

Genderpoli

In de serie Jos speelt acteur en komiek Diederik Ebbinge anti-held Jos, een gescheiden vader met twee puberdochters die het graag goed wil doen. Emma speelt Maxime – geboren als Max. Zondag is de achtste aflevering van de tiendelige serie.

“Niet iedereen is gezegend met zo’n fijn gezin en fijne omgeving als ik, een omgeving waarin ik geaccepteerd word zoals ik ben. Iemand die geboren is in het verkeerde lichaam. Het is zo belangrijk om je te kunnen uiten en te praten over je transgendergevoel. Daarom heb ik ook meegewerkt aan een filmpje van @genderpraatjes. Dat is een soort kindertelefoon voor kinderen en jongeren die transgender zijn.”

Nu ze 14 is kan Emma verder op weg naar een volledig leven als jonge vrouw. Toch nog sneller dan ze stiekem hoopte, is ze vorig jaar geaccepteerd bij de genderpoli van het VU Medisch Centrum. En dat betekent dat ze is ze begonnen met hormoonremmers. Om te voorkomen dat haar lichaam in de jongenspuberteit komt.

Skinny jeans

Een geslachtsoperatie kan op zijn vroegst vanaf achttien jaar. Emma kan haast niet wachten om de corrigerende kleding voor altijd in de kast te kunnen laten hangen en zonder nadenken in een skinny jeans te kunnen schieten.

Ze hoopt met acteren verder te komen. “Laatst was ik net te laat met reageren voor een auditie. Maar ik houd mijn mailbox sowieso in de gaten. Acteren past beter bij mij dan het verkopen van zonnepanelen, zoals mijn vader doet.”

Jos, zondag 21.00 uur op NPO 3.

Meer over