Emo Verkerk, Jeroen Brouwers, 2018. Olieverf op doek, naaigaren, 100 x 100 cm. Galerie Willem Baars Projects.

PlusGallery Viewer

Emily Ansenk: ‘Ik heb nog nooit werk online gekocht’

Emo Verkerk, Jeroen Brouwers, 2018. Olieverf op doek, naaigaren, 100 x 100 cm. Galerie Willem Baars Projects.Beeld Emo Verkerk

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Aankomend directeur Holland Festival Emily Ansenk, nu nog werkzaam bij de Kunsthal, koopt nooit online.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen

Wat betekent kunst voor u?

“Ik kan me geen leven zonder voorstellen. Ik omring mij graag met kunstwerken, ons huis hangt en staat vol met werken die we verzameld hebben. Het zijn net oude en nieuwe vrienden, die je iedere dag opnieuw met plezier begroet.”

Kreeg u kunst van huis uit mee?

“Mijn ouders namen ons al op jonge leeftijd mee naar steden in Europa, waar we altijd de oude stadscentra en de kerken bezochten, en ook wel musea. Mijn oma was vaak aan het schilderen als we daar op bezoek gingen, en ze liet ons de prachtigste kunstboeken zien.”

Waar haalt u informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Ik ben een alleslezer over kunst en de kunstwereld: ik bekijk dagelijkse websites als artdaily.org, theartnewspaper.com, artnews.com, maar ook Nederlandse en buitenlandse vakbladen. Ik lees graag boeken over kunst en kunstenaars, en kijk graag documentaires.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“In musea, galeries, beurzen, biënnales, beeldentuinen en onverwachte plekken. Eigenlijk vind ik het bezoeken van een kunstenaar in haar of zijn atelier nog het meest inspirerend. Door de interactie met de kunstenaar leer je het meest, kijk je beter en krijg je meer gevoel bij het werk.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Het eerste kunstwerk kreeg ik tijdens mijn afstuderen van mijn toenmalige vriend, inmiddels mijn echtgenoot. Sindsdien kopen we samen kunst, minstens een werk per jaar, soms vaker.”

Waar koopt u dan: in de galerie, op een beurs, op een veiling of online?

“Ik heb nog nooit werk online gekocht. De meeste kunstwerken hebben we via een galerie gekocht, maar ook via de kunstenaar zelf en een enkel werk op een kunstbeurs.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Meestal zijn we het eens en vallen we op hetzelfde werk. We zijn snelle beslissers: als we iets mooi vinden, kopen we het ter plekke. Een enkele keer slapen we er nog een nachtje over en gaan we nog een keer kijken. Inmiddels kunnen we lang niet meer alle werken ophangen en neerzetten, maar ik kan lastig afscheid nemen van werken.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“In Rotterdam kom ik graag bij ­Cokkie Snoei, in Amsterdam ben al decennia bevriend met Rutger Brandt, Nico Delaive en Ron Mandos. Ik heb werken gekocht bij Torch Gallery, Fons Welters en vroeger bij Hof & Huyser.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Ik zou vooral graag onbeperkte ruimte hebben: dan zou ik een grote installatie van Funda Gül Özcan naast de Spider (Cell) van Louise Bourgeois plaatsen.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Ik houd van het werk van Ellen Gallagher, vanwege haar prachtige lijnvoering, onderwerpkeuze en materiaalgebruik.

“Emo Verkerk (Willem Baars Projects) en Helen Verhoeven (Stigter & Van Doesburg) zijn enorm verschillend, maar beiden ontroeren me door de wijze waarop ze met verf een beeld tevoorschijn toveren dat zo raak, zo veelzeggend is.”

“Jan van Munster (Galerie Ramakers) hebben we in de Kunsthal getoond, tijdens de tentoonstelling ­Actie-Reactie, 100 jaar kinetische kunst (2018). Hij was de enige Nederlandse kunstenaar die we in dat overzicht toonden.”

Emily Ansenk: ‘We zijn snelle beslissers: als we iets mooi vinden, kopen we het ter plekke.’ Beeld -
Emily Ansenk: ‘We zijn snelle beslissers: als we iets mooi vinden, kopen we het ter plekke.’Beeld -

Een langere versie lezen of zelf kunst ­kopen? www.galleryviewer.com

Meer over