PlusGallery Viewer

Els Drummen: ‘Atelierbezoek is het meest inspirerend’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat? Els Drummen, kunstadviseur NN Group: ‘Ik kijk graag naar kunst op kantoor.’

Manuela Klerkx & Oscar van Gelderen
Els Drummen, Senior Advisor Art & Culture Corporate Relations NN Group N.V. Beeld -
Els Drummen, Senior Advisor Art & Culture Corporate Relations NN Group N.V.Beeld -

Wat betekent kunst voor u?

“Heel veel, het is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Kunst gaat over mijzelf, over mijn vader, die kunstenaar is, mijn dagelijks werk als conservator waarin ik me bevoorrecht voel, en ook over mijn tweeling van vier jaar, die op dit moment prachtige tekeningen met letters maken.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Ik heb kunst duidelijk vanuit mijn jeugd meegekregen. Wij gingen op zondagen vaak met het hele gezin naar musea of openingen in galeries in Nijmegen. Niet dat ik daar in mijn tienerjaren altijd zin in had, haha, maar het heeft me zeker gevormd tot wat ik nu doe en hoe ik kunst beleef.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Ik houd van kunstvaktijdschriften ­lezen en de krant, maar ik vind dat ik eigenlijk veel meer online kunst zou moeten scannen. Daar gebeurt het nu. Via Facebook volg ik wel alle openingen en events, maar Instagram is eigenlijk veel interessanter. Ik heb mij voorgenomen er dit jaar zakelijk ook meer mee te gaan doen.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Ik vind atelierbezoeken altijd het meest inspirerend, je krijgt dan meteen de context van het maakproces mee en een kunstenaar praat anders over zijn of haar werk in de eigen omgeving. En ik kijk naar kunst op kantoor, onze bedrijfscollectie geeft directe inspiratie.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Voor het bedrijf circa tien keer per jaar, onder andere op Art Rotterdam, dat zijn dan werken van de winnaar of genomineerden van onze NN Group Art Award. Dit jaar was de winnares Katja Mater. Persoonlijk koop ik denk ik twee keer per jaar iets aan voor thuis.”

En waar koopt u dan: in de galerie, ­­op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Voor mijzelf koop ik meestal op een beurs. Maar ik heb ook online, via We Like Art en FOAM, mooie edities gekocht van Lieve Hendriks, Zaida Oenema en Alexander Sporre.”

Moeten u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“We hebben allebei wel eens wat gekocht zonder de ander te informeren, maar meestal zijn we het eens. Ik vind zijn mening over een kunstwerk vaak heel verfrissend. Als hij het niks vindt, hoor ik het ook hoor: ‘dat mag op de wc’. Overigens een prima plek voor kunst.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Ik vind de jongens van Upstream gallery heel goed. Zij hebben ook echt de gunfactor, door de jaren heen heb ik ze zien groeien en ze tonen lef in hun keuzes. Verder ben ik ooit bij Galerie Jacoba Wijk in Groningen mijn carrière begonnen, een geweldige down-to-earth vrouw, die band blijft speciaal.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Matthias Weischer, een van die grote landschappen met strakke architectonische lijnen, gecombineerd met pasteuze verfstreken. Daar kan ik mijzelf in verliezen!”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Wouter Paijmans (Annet Gelink Gallery) geeft vaak commentaar op zijn eigen vakmanschap en durft materiaalexperimenten aan te gaan. Harm van den Dorpel (Upstream Gallery) laat zien dat de esthetiek in computerkunst nog steeds sterk in ontwikkeling is. En dan Esther Tielemans (Ron Mandos). Ik houd van de kunstmatige uitstraling van haar materiaalgebruik, terwijl tegelijkertijd haar werk gaat over de kracht van de natuur en zelfreflectie.”

Esther Tieleman – Untitled 14, 2018 – Galerie Ron Mandos. Beeld Esther Tieleman - Galerie Ron Mandos
Esther Tieleman – Untitled 14, 2018 – Galerie Ron Mandos.Beeld Esther Tieleman - Galerie Ron Mandos

Een langere versie lezen of zelf kunst bekijken? www.galleryviewer.com.

Meer over