PlusInterview

Ellie Lust: ‘Niet eens met kritiek Amnesty International’

In de eerste aflevering van het derde seizoen Ellie op Patrouille volgt Ellie Lust de politie op de Filipijnen. Hoewel ze niet wilde oordelen, schoten haar wenkbrauwen soms omhoog.

Mark den Blanken
Ellie Lust. Oud-politieagent, maakt nu het tv-programma Ellie op Patrouille. Beeld ANP Kippa
Ellie Lust. Oud-politieagent, maakt nu het tv-programma Ellie op Patrouille.Beeld ANP Kippa

Het nieuwe seizoen van Ellie op ­Patrouille opent heftig. Lust loopt zes dagen mee met het politiekorps in Manilla op de Filipijnen, waar een hevige drugsstrijd aan de gang is. “De politie heeft zo ongeveer een vrijbrief gekregen van de president. Iedereen die maar iets met drugshandel te ­maken heeft, mag gedood worden.”

Dat maakte Lust in de praktijk mee. “We hebben vijf doden gezien, ­waarvan drie door de politie waren doodgeschoten,” vertelt ze. De rol van Filipijnse agenten daarin is een opvallende. “Ik oordeel niet over de situatie, maar ik verwonder mij wel. Ik draai slechts zes dagen mee, maar ik zie dingen die in Nederland totaal anders zouden gaan.”

Daarom kwam Lust soms zelf in ­actie. Zo moest ze een Filipijnse agent erop wijzen dat een neergeschoten verdachte nog ademde. Ook haalde ze zelf een politielint uit de auto om een plaats delict af te schermen. “Er was een politieman neergeschoten en een verdachte doodgeschoten. De losliggende hulzen werden de grond ingestampt door wie die daar rond­liepen. Toen heb ik om een lint gevraagd.”

Achteraf kreeg Lust de vraag of ze het voorval niet wilde uitzenden. “Ze hebben daar geen rijksrecherche, dus het is een beetje de slager die zijn ­eigen vlees keurt. Als jij net een politieman hebt vermoord, dan is er weinig urgentie om jouw dood uitgebreid te onderzoeken.”

Amnesty International is kritisch over de aflevering van Ellie op ­Patrouille op de Filipijnen. Volgens woordvoerder Ruud Bosgraaf maakt Ellie Lust in feite reclame voor een politiekorps dat ernstige mensenrechtenschendingen pleegt. “Ze wast die wandaden wit door met dit korps mee te lopen en geen kritiek te uiten.”

De AvroTros verwerpt de kritiek en zegt zich juist ‘zeer bewust van de situatie op de Filipijnen te zijn’. Lust zegt te denken dat Amnesty de uitzending nog niet heeft gezien. “Ik laat wel het publiek zien wat er ­gebeurt en geef daar mijn visie op.”

Ellie op Patrouille is vanaf dinsdagavond om 21.30 uur te zien op NPO 1.

Meer over