PlusAlbumrecensie

Ella van Poucke tovert een prachtige, zangrijke, honingachtige toon uit haar cello

Erik Voermans
null Beeld

Ella van Poucke (27) behoort tot de top van de cellisten in Nederland. Aangezien we in Nederland rijkelijk gezegend zijn met uitzonderlijk goede cellisten, impliceert dit dat Van Poucke tot de internationale top behoort. Mocht er nog iemand zijn die daaraan twijfelt, dan volstaat het te luisteren naar de allereerste tonen van het eerste stuk dat ze samen met pianist Jean-Claude Vanden Eynden op haar nieuwe album ten gehore brengt. Dit album wijdde ze integraal aan de cellowerken van Robert Schumann, een componist door wie ze al op jonge leeftijd gefascineerd raakte.

Meteen al bij het begin van het Adagio & Allegro hang je aan haar lippen. Ze tovert een prachtige, zangrijke, honingachtige toon uit haar instrument, die zoet is en bitter tegelijkertijd, waarmee ze de gekweld romantische persoonlijkheid van de componist in het hart treft. Met name in alle langzame delen komt die toon tot volle bloei, met als hoogtepunten het tweede en het vierde deel, van de 5 Stücke im Volkston, opus 102, niet toevallig beide in A mineur geschreven. Ook haar bijzonder smaakvol ingezette palet aan vibrato’s raakt bij deze luisteraar een gevoelige snaar.

Het hoofdstuk van het album is Schumanns Celloconcert, dat met gezag wordt uitgevoerd door Van Poucke en het orkest Phion onder leiding van Günter Neuhold.

Klassiek

Ella van Poucke
Robert Schumann – Complete Works for Cello
(Challenge Classics)

Meer over