PlusVoor alle leeftijden

Elke rimpel vertelt een verhaal

Sommige kinderboeken ontstijgen de doelgroep die in de genrenaam besloten ligt. In deze rubriek licht Joukje Akveld boeken uit voor een publiek zonder bovengrens. Deze week: Elke rimpel vertelt een verhaal van David Grossman en Ninamasina (Cossee, € 17,99).

Joukje Akveld
null Beeld

Wie zijn David Grossman en Ninamasina?

David Grossman is een Israëlische auteur die zowel voor volwassenen schrijft als voor kinderen. In zijn werk, dat in meer dan dertig landen werd vertaald, staan vaak Joods-Israëlische thema’s centraal. Tot zijn bekendste boeken behoren Komt een paard de kroeg binnen, De stem van Tamar en Uit de tijd vallen over de dood van zijn zoon. Ninamasina (pseudoniem voor Anna Masini) is een Italiaanse illustrator van wie niet eerder werk in Nederland verscheen.

Wat is Elke rimpel vertelt een verhaal voor boek?

Een kunstzinnig prentenboek. Grossman vertelt geen doorsnee kleuterverhaal en ook Ninamasina’s waterige aquarellen wijken af van de doorgaans kleurrijke boeken voor de doelgroep. Dit is een boek om als volwassene te lezen met een kind. Vooral grootouders zullen er plezier aan beleven.

Hoezo?

Elke rimpel vertelt een verhaal, vertaald door Hanna Breukers, gaat over Yotam en zijn opa Amnon. Elke dinsdag haalt opa zijn kleinzoon op van school en drinken ze samen wat in een café. Met weinig woorden schetst Grossman de liefdevolle band tussen de twee. Niks dor hout – ouderdom wordt hier gekoesterd. Yotam wil graag weten hoe opa aan zijn rimpels komt. Waarop opa vertelt over verdrietige dingen, maar ook over vrolijke dingen, zoals Yotams geboorte. Toen moest hij zoveel lachen dat er een ronde cirkel op zijn wang ontstond. ‘Ik weet zeker dat het mijn rimpel is,’ fluistert Yotam. ‘Maar hoe weet je dat?’ vraagt opa. ‘Omdat hij rond is, en mijn lievelingseten is pizza.’

En de illustraties?

Kleine schilderijtjes met veel blauw. In haar dromerige illustraties volgt Ninamasina niet letterlijk het verhaal maar creëert associatieve beelden van bomen, waterdruppels en de zee.

Dat klinkt niet echt als een kinderboek.

En toch is het dat. Al zal de voorlezer, vanwege de onconventionele vorm, vermoedelijk wat meer moeite moeten doen om het kind voor het verhaal te interesseren. Wie dat geduld opbrengt, is verzekerd van diens nieuwsgierigheid naar de verhalen achter zijn eigen rimpels.

Meer over